Videon är inte längre tillgänglig
Eftermiddagssolen letade sig ned genom det söndriga yttertaket på Lilla Vedes mangårdsbyggnad och förstärkte känslan av nostalgi och tidens obarmhärtiga tand när spekulanterna sakta gick runt i de stora salarna.
– Det är så sorgligt att det fick gå så här långt, vem ska kan ha råd att restaurera det? frågar sig en dam, vars son länge har varit intresserad av att ta över gården.
LÄS MER: Ödegården säljs för flera miljoner
Bland rasat murbruk och krossat fönsterglas ligger hockeyspel och dockhus med decennier på nacken och i köket finns köksredskapen kvar. Ändå har många möbler och saker redan transporterats bort för att säljas. Lilla Vedes mangårdsbyggnad är ett av den gotländska landsbygdens största hus och även om marken har brukats har själva huset stått övergivet under många år.
Under tisdagen besöktes gården av 25 sällskap som alla var intresserade av att köpa hela eller delar av de sammanlagt fem fastigheterna med ett utgångspris på 5,5 miljoner. Marken, på sammanlagt 117 hektar, består av både åkermark och skog men det är huset från 1800-talets början som blivit omtalat och omskrivet.
– Ja, det har varit galna dagar, säger mäklaren från LRF Konsult, Jacob Walin.
– Jag har fått över 100 samtal från intresserade. Jag har sålt många gårdar men den här är speciell.
Efter en andra visning på måndag har spekulanter fram till den 27 maj på sig att lämna in anbud.
Enligt Jacob Wallin kan det bli flera köpare eller bara en.
– Det finns de som är intresserade av att både restaurera huset och ta hand om marken, andra kanske bara är intresserade av någon del.
WEBB-TV: Följ med till ödegården Lilla Vede
En av spekulanterna är lantbrukaren Anders Svensson på Norrbys Rosendal i Follingbo. Han är märkbart tagen efter att ha gått runt på gården.
– Det går snabbare med förfallet än man tror. Jag var här som barn och minns hur det såg ut då, säger han och fortsätter:
– Men jag ska inte sticka under stol med att det är marken jag är intresserad av, inte huset.
Under visningen fanns också Johan Gardelin, byggnadsantikvarie på Gotlands museum, på plats. Han fotade detaljer som han ansåg kulturhistoriskt intressanta såsom kakelugnar och snickerier. Han försökte också bilda sig en uppfattning om hur skadade byggnaderna är.
– Huset är i bättre skick än jag trodde. Stommar och murverket ser bättre ut än man kunde ana. Det är egentligen inget komplicerat att bygga upp det, frågan är hur mycket pengar man är beredd att lägga, säger han.