PLANEN: Här vill de bygga 200 lägenheter

Nya bostadsområden i Visby poppar upp som svampar ur jorden. Nu vill fastighetsbolaget Kåcu bygga uppemot 200 lägenheter i området utanför Söderport.

4 november 2015 06:10

Det handlar om kvarteret Järnvägen utanför Söderport där det tidigare varit vårdcentral och lokaler för Försäkringskassan. Kåcu köpte i våras lokalerna av Statens fastighetsverk.

– Vi sätter igång planarbetet nu och siktar på att bygga 100 till 150 lägenheter och ett 60-tal studentlägenheter, säger Johnny Ruthström, vd på byggföretaget Ruthström & Larsson som är moderbolag till Kåcu.

Tanken är att bygga både hyres- och bostadsrätter, och att uppföra tre nya huskroppar på området. Husen kommer troligtvis bli i tre våningar. Allt är ännu på planeringsstadiet, och innan bygget av bostäder kan komma igång måste hela området saneras eftersom marken innehåller gifter sedan tiden då järnvägen låg där. Kåcu har nu lämnat in en förfrågan till Region Gotland om en direktmarkanvisning av området kring de nuvarande husen.

– Vi har gjort det för att hitta en lösing på hur man ska sanera området, säger Johnny Ruthström.

Det finns ännu inga skisser på hur bygget kan se ut, men Johnny Ruthström menar att ett alternativ är att man förlänger huset där Försäkringskassan varit åt båda hållen, så att det blir ett avlångt bostadskvarter längs hela Söderväg från Atterdags upp till Peder Hardings väg.

– Det är ett av stans mest attraktiva lägen. Bygger man lägenheter i tre våningar kommer en del också att ha utsikt in över ringmuren, säger han.

I dag står de flesta lokalerna tomma i kvarteret, bortsett från ett gym i ett av husen. Men flera företag och organisationer har visat intresse för att hyra in sig, enligt Johnny Ruthström. Byggandet av bostäder kan komma igång tidigast om två år, tror han.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa