Så väljer du rätt storlek på dina möbler

9 april 2017 09:00

Texten kommer från Houzz.se

 

Sovrummet I sovrummet är det av naturliga skäl oftast sängen som är fokuspunkten. Något att tänka på om man har en enkelsäng är att ställa sängens ena långsida längs en vägg, och inte ha sängen stående fritt i rummet. Att placera en enkelsäng mitt i rummet gör att den upplevs som väldigt liten, vilket ger fel proportioner. Dessutom kan personen som skall sova i sängen få en känsla av otrygghet av det fria utrymmet runt omkring.

För en dubbelsäng, däremot, vill man gärna ha fritt utrymme på sidorna, dock skall huvudändan stå mot en vägg. En riktlinje är att det skall vara minst 60 centimeters utrymme på sängens långsidor – gärna mer. Detta för att du ska ha tillräckligt med utrymme för att kliva i och ur sängen, och för att sängen inte ska se för stor ut på ytan. Gå hellre ner en storlek på sängen (om du kan) än att minska på dessa mått, annars kommer rummet att se övermöblerat ut.

Matplatsen Höjden på ett matbord bör vara 72-75 centimeter – för att man ska kunna sitta bekvämt och få plats så bör utrymmet mellan stolsits och bordskiva nämligen vara max 30 centimeter. En matplatsstol bör ha en sittyta på 40x50 centimeter och en sitthöjd på 41-45 centimeter.

Ett matbord för 4 personer bör vara 70-90x120-150 centimeter, och väljer man ett runt bord för 4 personer är 110 centimeter i diameter lagom för att alla ska få plats ordentligt.

När du dukar bordet, räkna med ungefär 60x35 centimeter per matplats för att få plats med allt du behöver (tallrik, bestick, glas och så vidare.) När man placerar ett matbord skall man tänka på att det skall vara minst 80 centimeter fritt utrymme från bordskanten till väggen, för att du skall kunna röra dig fritt och dra in och ut stolen utan att den slår i väggen.

Tavelväggar Här är det smart att applicera tredjedelsregeln, där man delar in rummet i tredjedelar. Den är väldigt användbar inom inredning, och kan appliceras på många olika sätt. Tredjedelsregeln används även av konstnärer, arkitekter, fotografer och inom andra estetiska yrken, och kallas för den gudomliga balansen. Den är en utav de första sakerna du lär dig om du går en utbildning inom inredning och design.

När det gäller tavlor ska du tänka att höjden från golvet skall vara två tredjedelar av väggens totala höjd (eller en tredjedel från taket, vilket ger samma resultat). Vad gäller bredden på tavelväggen så tänker man likadant. Bredden bör motsvara två tredjedelar av möbeln framför för ett harmoniskt intryck.

Soffan För enkelhetens skull fortsätter vi att applicera tredjedelsregeln även när det gäller soffor. Soffans längd bör motsvara två tredjedelar av väggen bakom. Men det är inte bara för att det är enklast att använda samma regel som vi gör det – tredjedelsregeln är ett enkelt knep för att få rätt dimensioner och storlek på möblerna, och hjälper helt enkelt till att ge dig ett utmärkt slutresultat. Den ger en perfekt balans!

Om du ställer soffan ut från väggen, för att skapa en friare känsla, se till att utrymmet mellan vägg och soffa är minst 60 centimeter.

Soffbord Även här jobbar vi med tredjedelsregeln. Soffbordet bör motsvara cirka två tredjedelar av soffans totala längd. Med tredjedelsregeln får man en perfekt dimension mellan möblerna, och rummet får ett harmoniskt uttryck. Gillar man mindre bord går det såklart att kombinera flera för att uppnå den totala längden.

Vanligt misstag Ett stort misstag är att man har ett alldeles för stort soffbord till soffan – då ser bordet klumpigt ut, och hela soffgruppen kommer att kännas fel. Detta är ett vanligt misstag i svenska hem, och ofta en av anledningarna till att man får känslan av att man inte är nöjd med resultatet efter att man inrett. Samma sak gäller förstås för soffbord som är alltför små!

Så jobbar vi med nyheter