Trots regeringens pengar sparar alliansen på våra äldre

Äldreomsorg2022-03-19 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Ibland blir det så tydligt hur stora skillnaderna faktiskt kan vara mellan den av regeringen förda nationella politiken och den lokala. Alla partier går till val med en dos löften om vad de vill se för medborgarna. Jag tror att de flesta tror på det partiledarna för fram. Orden och politiken som innefattar löften om hur livet ska bli för barnen, äldre och sjuka till exempel. 

Det som borde göras nu inför valet är att se på hur de där nationellt formulerade vallöftena blir när de landar runt om Sverige. Vad gör man med löftena lokalt? Vad värderas upp och vad värderas ner? Ofta är det lokala utfallet sparbeting, utförsäljning till lägsta pris och bristande satsning på äldrevårdens medarbetare. Detta trots stora statliga tillskott. 

Även på Gotland kan detta med fördel synas. Löftena för landets äldre var inför valet 2018 i och för sig inte så stora i Alliansens (då) samlade politik. Retoriken handlade ändå om att äldre ska vara trygga, erbjudas god vård och erbjudas särskilt boende vid behov. Under Coronans tid har också löften och utfästelser kring vikten av kvalitativ äldrevård haglat. Många gånger vill man peka på partiet med regeringsmakt och hålla Socialdemokraterna ansvariga för det som inte är helt bra i äldreomsorgen i landet. Här kommer vi som väljare in. Här måste vi se om den nationellt förda politiken faktiskt får utrymme och genomslag lokalt, eller om de partier vi valt lokalt genomför en politik som ger ett annat (sämre) utfall. 

Den Socialdemokratiskt ledda regeringen har under mandatperioden genomfört enorma satsningar för äldre. Tanken från regeringens håll är att säkra hög kvalitet i vård och omsorg för våra äldre. De senaste åren har de generella statsbidragen till kommuner och regioner höjts historiskt mycket. Staten beräknas tillföra kommunernas äldreomsorg 10 miljarder kronor mer per år 2022 än 2018. 

Allt detta kommer såklart även Gotland till del. 30 miljoner kommer årligen från regeringen riktat till öns äldrevård. Utöver det har vi en modell lokalt som är tänkt säkra finansieringen av äldrevården genom att Socialnämnden tillförs medel utifrån antalet äldre. Just nu omkring 30 miljoner per år i utökning per år. Dessa medel finns där för att alla gotländska äldre ska få en trygg vård och omsorg när vi blir, eller är, äldre. Det är värden som inte borde kunna slopas bort eller struntas i. Att varje äldre ska få uppleva en sista tid i livet utan missöden i vård och omsorg borde vara självklart. Det vet vi nu - så är det inte. 

Slutsats. Den Socialdemokratiskt ledda regeringen har tydligt sett behoven av stärkt vård och omsorg för våra äldre. Utifrån det har stora medel, generella och riktade, tillförts landets kommuner. Trots ökade resurser väljer det gotländska alliansstyret, med stöd av SD, att ständigt skära i kostnaderna för de äldre. Det som satsas landar inte i de äldres vardag, utan hamnar i överskott i nämnden genom tillexempel upphandling till lägst pris, eller i vinst hos bolag som Attendo. Trots missförhållanden här, och i andra kommuner, hålls bolag om ryggen av öns allianspolitiker. Det här måste vi se, prata om och göra något åt. Vi måste tillsammans ta tillbaka kontrollen över öns äldrevård.

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.