Det triviala i livet tar tid, men får inte kosta pengar

Äldreomsorg2021-12-22 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Det är det triviala i livet som tar tid, det politiker spar in på

Hur skall utbildning till minst undersköterskor i äldreomsorgen gå till, det vore på sin plats att få veta och var? Och en rimlig lönesättning inte bara under utbildning? Annars luktar det valfläsk vad Centerpartiets grupp i socialnämnden presenterar i GT 17/12 utan att under egna namn redogöra för genomförandet av dessa nödvändiga satsningar de föreslår. 

I dag heter det i hemtjänsten när rotationen blir påtaglig i den verklighet jag lever i, alltså när jag inte vet vem som kommer och går i vårt egna hem, att tyvärr vi har många av våra anställda på utbildning, sjukfrånvaro eller wabbande. Vem skall träda in, jo vikarier. Nya, nya ansikten.

Hur skapar man i själva verket kontinuitet? Utbildning för den omsorg som pågår i vårt hem, står dessutom jag delvis för. Fråga mig vad som skett under morgonen innan du tar upp honom, tänker jag. Vad vi redan själva utfört i tidiga timmen. Där finns handskar, där förkläden. Blöjor, underlägg. Tyvärr alla kalsonger i tvätten. Här finns duschen, där toa. Ställ inte dina skor i dörröppningen om du inte vill ge mig ett lårbensbrott.

Det är det triviala i livet som kräver tid, det politiker sparar in på, det triviala som skapar stress i personal och hemmafolk. Skall ni utbilda 10 000 undersköterskor bredvid poliser? 

Anorektisk konkurrensutsättning av äldreomsorgen som Erik Fransson skrev om 18/12 är den bistra benämningen på vad som försiggår vid borgerliga beslut. Vet man något om sjukdomen anorexia så vet man att den som självsvälter sig går från full måltid till fem russin om dagen eller några champinjoner i stället för en middag. Sakta men säkert eller snabbt avtar kroppens vikt och förmåga. Svälta ut en åldrings omsorg ger bara tråkigheter för alla involverade.

Fler utbildad personal är inte allt. Multisjuka tär på sjukvården när ingen geriatrisk avdelning finns. Geriatriska läkare behövs också.

Cancerpatienter som kräver sjukvård i hemmet har i vår region tillgång till sköterskevård dagligen om det krävs. Det så kallade äldrevårdsteamet. Tillgång till läkare finns i veckan men i helgen gäller vid försämring ambulans och akut.

Kostnad för den ena varianten, läkare, eller den andra ambulans, hoppas jag sjukvårdsnämndens ledamöter känner till. Vilka summor som skiljer. Hur personalsituationen i äldrevårdsteamet ser ut under helger känner jag väl till. När syrgas eller intravenöst penicillin måste till och det är lördag blir det ambulans.

I praktiken är det den palliativa vård som finns i hemmet för svårt cancersjuka eller en grupp hjärtsjuka som tillkommit i projektet under hösten. Övriga vårdas på sjukhus och ständigt på olika avdelningar beroende på platstillgång. Men projektet för hjärtsjuka tycks vara tillfälligt får jag plötsligt veta. Så vad kommer sen för alla som behöver vård i livets slutskede, den frågan ställer jag härmed till nämnden för sjukvård? 

Om ni inte har råd med en geriatrisk avdelning, hur tänker ni kring vård i livets slutskede hemmavid nästa år och nästa? Tig nu inte still utan svara alla oss som vill få dö i frid med sina nära och kära i den egna sängen i det egna hemmet.

Vad gamla soptippar får kosta har Eva Nypelius, regionrådet, tydligt klargjort.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.