Krönika
Arbetsgivaren har ansvaret för din arbetsmiljö. Det är arbetsgivarens ansvar att skydda dig på arbetsplatsen och det är aldrig acceptabelt att gäster inte respekterar de lagar som finns.
Endast via facklig organisering kan vi lägga press på arbetsgivaren om en god arbetsmiljö för att i denna pandemi få arbetsgivaren att följa de riktlinjer Folkhälsomyndigheten upprättat för vår säkerhet.
Det som dock händer är att arbetsgivare delegerar till personalen att ta dialogen med gäster där nonchalansen är omfattande kring smittspridningen av covid-19. Det äventyrar personalens säkerhet fysiskt som psykiskt.
Dessutom är många branschkollegor korttidspermitterade, trots att gästerna nu hittar tillbaka till restaurangernas uteserveringar när värmen nått hit. Då tvingas personalen hålla ordningen bland gäster samtidigt som de ska utföra sina arbetsuppgifter.
Arbetsbelastningen blir då inte bara dubbelt så hög utan ska utföras av färre personer. Detta görs av arbetarna med ett leende och utan skyddsutrustning.
Givetvis måste denna arbetsmiljöfråga upp på menyn. Givetvis måste fler gå med i facket. Men tveklöst är att arbetsgivaren och branschens aktörer måste följa arbetsmiljölagen och rådande riktlinjer.
Tusentals branschkollegor har under pandemin tecknat medlemskap i HRF. Det är glädjande. De söker sig till trygghet när det blåser för att ha uppbackning i frågor som berör deras arbetsmiljö.
HRF, som alla fackförbund, är sina medlemmar och därför är det bara medlemmarna som kan förändra arbetssituationen. Men under pandemin där många sägs upp eller ser kollegor sägas upp höjer man inte sin röst lika kraftfullt som vanligtvis.
För att vi arbetare ska kunna behålla våra jobb (läs inkomst) och ha tak över huvudet och mat på bordet gör vi då som så många gånger tidigare. Vi ignorerar och kompromissar vår säkerhet på arbetsplatsen. Det risktagandet är mer markant nu under coronapandemin än på länge.
Att säga att ett fackligt medlemskap i nuläget är det enda sättet att påverka sin arbetsmiljö är en lögn. Vi vet att en otrygg arbetare kommer förbli en tyst arbetare, när arbetstryggheten minskar ökar tystnaden på våra arbetsplatser.
Det vet våra arbetsgivare, som nu försöker omvandla lagen om anställningsskydd till en tandlös lag fri från trygghet. Men för att uppnå en säker arbetsmiljö, där vi arbetare inte riskerar att dö på arbetsplatsen, måste arbetsgivarna ta sitt ansvar och se till att lagar och riktlinjer följs.
Efter denna pandemi kommer fler arbetsplatser att organiseras då medlemsantalet och det fackliga engagemanget ökat. Men att fortsätta att lägga ansvaret på personalen och våra branschkollegor att upprätthålla lagar och riktlinjer är fel.
Vi önskar att det fanns facklig närvaro på alla arbetsplatser, men så är det inte. Det kan bero på olika orsaker. Oavsett facklig närvaro eller inte är det arbetsgivarens ansvar att upprätthålla en god och säker arbetsmiljö. Att arbetsgivaren faktiskt tar sitt ansvar och försäkrar sig om att personalens säkerhet prioriteras.
Organisera dig i facket för att påverka, men glöm aldrig att det är arbetsgivarens ansvar att din arbetsmiljö är den bästa. Om arbetsmiljön inte är acceptabel är det din arbetsgivare som ska åtgärda problemen och ta din oro på allvar.
Ja, det är viktigt med gäster. Ja, det är viktigt att företaget överlever efter covid-19. Men det viktigaste, det är att vi som arbetar inte dör.
Avdelningsstyrelsen Hotell- och restaurangfacket, HRF, Avdelning 02 Stockholm Gotland