Region Gotland ska vara en attraktiv arbetsgivare

Arbetsmiljöfrågor2022-03-10 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debattsvar

Replik till Erik Franssons ledare den 9/3.

Tack för att du belyser en viktig fråga. En fråga som är högaktuell för Region Gotland, men även för andra arbetsgivare på ön, där ett mer flexibelt arbetssätt har fått skjuts med anledning av pandemin. Vi var många som under den här tiden fick lite extra fart i vår digitaliseringsutveckling och förändrade vårt sätt att utföra våra arbetsuppgifter.

Vi vet också att det är många hos oss som själva ser att de kan utföra sitt arbete hemifrån på del av tiden framöver. Med detta som bakgrund och även tidigare erfarenhet av den faktiska beläggningen här på Visborg, så har vi sett en möjlighet att lokaleffektivisera och inte betala för mer än de ytor vi faktiskt använder.

Vi ska också påminna om att minskade kontorsytor och möjligheter att arbeta hemifrån, långtifrån berör alla som arbetar inom Region Gotland. De flesta av våra 6 700 medarbetare har yrken inom vård, skola, omsorg, teknisk service och så vidare som inte går att utföra på annan plats. Det förändringsarbete som ledarskribenten i går refererade till berör just nu cirka 700 medarbetare som utför så kallat kontorsarbete på Visborg.

Region Gotland ska vara en attraktiv arbetsgivare. Region Gotland ska också vara en hälsofrämjande organisation där det aktiva förebyggande arbetsmiljöarbetet är i fokus. Vi ska ge förutsättningar för ett hållbart och jämställt arbetsliv.

Ett steg i detta är att ha en mer flexibel syn på var arbetet utförs. Det är en möjlighet som vi nu adderar till vårt erbjudande som arbetsgivare i de fall där det är möjligt. Vi ska samtidigt förstås bibehålla en god arbetsmiljö och jobba för att säkra hållbara förutsättningar för våra medarbetares arbete även framåt. Att arbeta hemifrån är en möjlighet och absolut inget som någon kommer att tvingas till.

Med en större flexibilitet i synen på var arbetet kan utföras, så har vi sett att det kan skapas förutsättningar för att en medarbetare kan hitta en bättre balans mellan arbete och fritid. Det finns många som vittnar om detta. Det betyder inte att det är en modell som passar alla. Vissa arbetsuppgifter kan det passa bättre än andra. Det betyder inte heller att det inte finns utmaningar som vi behöver lösa framåt.

Och att regionen får ett minskat behov av kontorslokaler och därmed sänkta kostnader för just den delen är förstås inte heller en nackdel. Det nya hyresavtalet som förhandlats fram innebär en minskning med mindre än 10 procent av ytan och är helt i linje med det effektiviseringsprogram som beslutades av regionfullmäktige hösten 2019.

Så snart förhandlingarna om det nya hyresavtalet blev klart inleddes ett arbete med att se över behov, fånga in risker och möjligheter.

Vi är medvetna om att förändringen tagits emot på olika sätt och med blandade känslor. Därför är dialogen en viktig del i arbetet, både mellan chefer och medarbetare, samt med förtroendevalda och fackliga organisationer. Dialogen kommer att fortsätta.

Peter Lindvall, regiondirektör

Gotlands Folkblad

Debattsvaret är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.