Vi måste fortsätta organisera oss fackligt

Fotbolls-VM i Qatar väcker frågan om arbetsvillkor även här i Sverige.

Fotbolls-VM i Qatar väcker frågan om arbetsvillkor även här i Sverige.

Foto: Saurabh Das

Arbetsmiljöfrågor2022-11-26 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

VM i fotboll pågår för fullt. Det känns som en ganska ljum tillställning i år där åtminstone jag, mitt stora fotbollsintresse till trots, har svårt att uppbåda någon större entusiasm för matcherna. Det ligger också en stor våt filt av korruption över valet att förlägga tävlingen i Qatar. FIFAs väg de senaste decennierna är kantad av pengar under bordet, nepotism och korruption. Sveriges representant i UEFA, Lennart Johansson var en uttalad kritiker mot den djupgående korruptionen inom organisationen. Hans livsgärning var viktig och det är tråkigt att hans stora ansträngningar inte fick bära frukt innan han gick bort. 

Som om det inte vore nog med korruptionen har vägen till VM i Qatar kantats av slavarbete, en katastrofal arbetsmiljö och över 6000 döda byggnadsarbetare för att färdigställa arenorna, hotellen och infrastrukturen. Billig arbetskraft från världens fattigaste länder har lockats till Qatar och tvingats arbeta under usla förhållanden till dåliga löner med livet som insats.

Ibland sägs det här i Sverige att fackföreningarnas tid är förbi. Att en god arbetsmiljö med respekt för människoliv och arbetstagares hälsa redan är självklarheter. Inget kunde vara mer fel. I sekunden vi slutar organisera löntagarnas intressen kommer tidigare generationers hårt tillkämpade rättigheter monteras ner. Vi har alla redan sett hur arbetsgivarorganisationerna i kreativa upplägg hittar vägar för att undslippa ansvar. Hyvling av arbetstid, livsfarliga arbetsplatser i byggbranschen, delade turer i omsorgen, konsultupplägg för vad som är permanent anställda och mycket annat. 

Larmen från stora infrastruktur och byggprojekt runtom i hela Sverige vittnar om att vi inte ens i Sverige har säkra arbetsplatser för stora grupper löntagare. Det är lastbilschaufförer, byggnadsarbetare, industri-, metall- och anläggningsarbetare som löper störst risk att skadas eller dö på arbetsplatsen. Varje år dör det ungefär en person i veckan på sitt arbete. Det måste förändras och vikten av ett aktivt arbetsmiljöarbete och facklig organisering är verktygen. 

Skyddsombuden spelar en avgörande roll för att arbeta proaktivt med arbetsmiljön. De behöver ges ännu bättre förutsättningar och möjligheter. Här har Socialdemokraterna tagit viktiga initiativ under föregående mandatperioder men högermajoriteten inklusive Sverigedemokraterna har blockerat de mest avgörande frågorna så som regionala skyddsombuds tillträdesrätt. Sverigedemokraterna som påstår sig stå på löntagarnas sida visar gång på gång att det är precis tvärtom när man får chansen att rösta. Då ställer man sig på motsatt sida och bromsar in arbetet för säkra och trygga arbeten för vanligt folk. 

Filip Reinhag (S), regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.