Freden kan aldrig byggas uppifrån – med bomber, drönare och hot. Freden kan bara byggas underifrån genom människors engagemang från gräsrotsnivån. Utan flickors och kvinnors röster och krav på lika rättigheter går det inte heller att bygga hållbar fred.
Detta måste ständigt påminnas om och aktivt arbetas för. Den senaste påminnelsen är att Nobels Fredspris i år tilldelas barnrättsaktivisten Malala Yousafzai. Den pakistanska flickan som mötte det yttersta våldet när hon sköts i huvudet av extremister, men som mirakulöst överlevde och nu, 17 år gammal, lever med sin familj i exil i Birmingham.
Hon har blivit en förebild och ett föredöme för alla som modigt kämpar för freden, den som hela mänskligheten ytterst drömmer om. Malala har i åratal stått upp för mänskliga rättigheter och ihärdigt kämpat mot extremism och förtryck, trots hot och hat.
Det är starkt av den norska nobelkommittén att priset delas med den indiske barnrättskämpen Kailash Satyarthi som framgångsrikt verkar för att få bort det nedbrytande barnarbetet i Indien. Priset blir därmed också en uppmaning till fredsbyggande mellan Indien och Pakistan.
Fredspriset har som mål, enligt Alfred Nobel, att uppmärksamma dem som gjort mänskligheten den största nytta och ha verkat för ”folkens förbrödring”.
Det stämmer väl in på årets pristagare som arbetar för mänskliga rättigheter, vilket är en förutsättning för hållbar fred.
Personligen går mina tankar i denna stund till mattarbetarpojken Iqbal Masih, en parallell till Malala – också pakistanier, också barnrättkämpe, också skjuten av extremister.
Jag träffade honom flera gånger, senast i Pakistan under en Rädda Barnen-resa i februari 1995. Han hade liksom Malala en magisk utstrålning.
Jag minns hur han, när vårt möte var över och vi bjöds på middag i en trädgård i den varma kvällen, sprang omkring med andra barn och lekte tafatt. Han var barn mitt i sin allvarliga kamp mot barnarbete. Han uppmärksammades världen över och talade liksom Malala i FN. Två månader senare sköts han ihjäl av en extremist när han cyklade till sin farbror med mat. Sorgen var total.
En uppmaning nu till regeringen Löfven blir att inse gräsrotsarbetets grundläggande betydelse i organisationer som Rädda Barnen och Kvinna till Kvinna.
Att Sverige blir en blåslampa för att få in fler kvinnor i fredsförhandlingar.
Att aktivt verka för barnets rättigheter.
Att arbeta fram en handlingsplan för att mota på porten nationalism och extremism.
Att skapa en mylla där fredsarbete kan frodas för att trygga fredlig samexistens.