Ännu en Almedalsvecka är avklarad. Gotland och Visby är i fokus och mängder av kringreportage i tv, radio och tidningar visar upp ön. Reklamvärdet är ovärderligt. Som alltid är det kritiska röster, framför allt att det är för dyrt och att programmet borde kortas. Jag har svårt att förstå hur man under färre dagar ska trängas om utrymme utan att priserna ska skena. Jag tycker att vi i stället borde se på hur medeltidsveckan gör med en stor avslutningsfest.
Genom ett stort evenemang i slutet kan intresset hållas uppe. De medieanalyser och trendspaningar som ges i slutet av veckan kan kanske utvecklas och uppmuntras. Men det underbara med Almedalsveckan är att den inte låter sig styras. Det gör den samlade kraften i 3500 olika evenemang och 35 000 besökare.
Vanligaste ämnet i år var som vanligt vård och omsorg. Om seminarieinnehållet är en mätare på trender är ekonomi och hållbarhet hetare medan antalet seminarier om sysselsättning/arbetsmarknad backar.
Jag tycker dock att arbetsmarknad och ekonomi hänger starkt ihop. Som på centerpartiets ekonomiska seminarium där förslag för en verklig grön skatteväxling presenterades. Genom att skapa fler jobb så förbättras ekonomi, både för den enskilde som för samhället i övrigt.
Centerpartiet föreslår skattesänkningarna på 4,2 miljarder kronor för fler jobb och företag och finansierar det med skattehöjningar som gör farliga kemikalier och miljöförstöring dyrare. En grön skatteväxling! Inte som nuvarande regering gör, det vill säga höja skatten på miljöförstörande ämnen och samtidigt även på arbete. En rödgrön skattehöjning!
För mig är centerpartiets förslag om slopad arbetsgivaravgift för den förste anställde mycket tilltalande. För små företagare innebär den ett hinder som hämmar utveckling.
Tillsammans med tidigare förslag från Centerpartiet om högkostnadsskydd för företagens sjuklöner sänks kostnaderna och underlättar småföretagens möjligheter och vilja att anställa. Vi måste sänka alla trösklar. Det är i företagen som tillväxten sker och ger underlag som bygger välfärd. Det är tydligt att inte alla partier kan se sammanhanget vilket kugghjul som driver välfärdsmaskineriet.
De evenemang om hållbarhet som jag var och lyssnade på stärkte min bild av att vi behöver bygga mer bostäder på landsbygden. Där har vi befintlig infrastuktur och service som inte utnyttjas fullt ut idag. De affärer, skolor och vårdcentraler som finns i dag kan ge service till fler innevånare.
Det är jättebra att det byggs och utvecklas i Visby men det kräver följdinvesteringar. Till exempel har vi på Gotland beslutat att bygga ny förskola på A7 området för ungefär 35 miljoner.
Snart kommer även behov på ut- och tillbyggnad av grundskolor som är investeringar i 100 miljoners-nivån. Liknande gäller annan samhällsservice. Det är en slags hållbarhet att använda befintliga byggnader och organisationer mer effektivt.
Till slut ett stort grattis till den Gotländska truppen i Island Games för fantastiska insatser! Om två år ska Gotland hålla arrangemanget.
En utmaning för idrottarna men även för hela Gotland. Vi har då att se fram emot en vecka Island games i direkt följd av politikerveckan.
Ha det gott i sommarvärmen!