Att barn har rätt till sin framtid kan kännas självklart. Men är det så, så som vår värld ser ut? Den frågan bör ställas varje dag och särskilt idag på Internationella Barndagen. En av de mer än 70 dagar som FN bestämt att en viktig fråga ska uppmärksammas. Mycket att hålla reda på om allt ska lyftas fram efter förtjänst.
Internationella barndagen kompletterades för något år sedan med internationella dagen för flickor (11 oktober), för att rikta ljuset mot flickors utsatthet och diskriminering, och de övergrepp som flickor utsätts för. Barns utsatthet är förfärande på vårt lilla klot – kriget i Syrien, fattigdom, sjukdomar, trafficking, för att nu nämna något i en orättvis värld.
Kom ihåg att det alltid är barnen, de mest oskyldiga, som drabbas allra mest, inte minst av krigen. Det får inte fortsätta. Även i Sverige far många barn och unga illa. Det får inte fortsätta.
En ljusglimt kom i fredags med den nya regeringen och dess regeringsförklaring som innehöll mycken solidaritet. Klimatfrågan lyfts äntligen fram med eftertryck. Det är en barnfråga eftersom det handlar om barns livsvillkor i en framtid. Satsningarna på skolan inger hopp för barn och unga efter en dyster period där munväder och klåfingrighet dominerat, med nedgång i skolresultaten.
Margot Wallströms markering av FN:s roll är en välkommen återgång till tidigare socialdemokratiska regeringars prioritet av världssamfundet. Ett reformerat och starkt FN är också en nödvändighet för barns framtid. Äntligen deklarerar Stefan Löfven att FN:s barnkonvention nu ska bli svensk lag. Obegripligt att tidigare regeringar sölat med denna reform för barnets bästa.
Och så träder den frejdiga Alice Bah Kuhnke in på scenen. Känner man till hennes CV vad gäller arbete med barn och unga, hållbarhetsfrågor, demokrati och kontakter med kultur (sitter i Dramatens styrelse), ja då var valet kanske inte så svårt, om än något vågat. Jag har mött henne åtskilliga gånger i Rädda Barnen-sammanhang och noterat ett äkta engagemang, tillika en stark tro på folkrörelsernas betydelse. Nu kan kulturfrågorna bli synliga igen efter en svag åttaårsperiod. Alice Bah är idérik, nyfiken och gillar debatten. Måtte hon få Löfven att inse kulturens kraft för välfärden. Redan i de första intervjuerna betonar hon kulturens betydelse för barn och unga och att kulturen måste få tydlig plats i skolan för att nå bättre inlärande och ökad trivsel.
Den nya regeringen är en välkommen present på Internationella barndagen!