Vänta inte på någon annans initiativ

Debatt2014-11-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I två tidigare artiklar har jag skrivit om Spice och andra droger. Den första för nästan precis ett år sedan. Jag avslutade artikeln med följande meningar.

”Jag föreslår att Region Gotland, folkhälsoenheten tillsammans med skolan, fritidsförvaltningen och socialförvaltningen i samarbete med polisens narkotikaenhet och närpolisen startar ett projekt för att bekämpa Spice och andra nätdroger. Det är angeläget och brådskande.”

Nu har ett år gått och det verkar som jag måste konstatera att inget eller, i varje fall ganska litet, har hänt. Nu kan vi läsa i tidningarna att flera ungdomar har tagits in på lasarettet. För några av dem har tillståndet varit livshotande och de har behövt intensivvård.

Är det kanske läge att samla ihop det gotländska samhället och försöka vända utvecklingen? Precis som för ett år sedan är risken stor att Spice kommer att leda till ökad kriminalitet för att finansiera bruket precis som risken för överdosering och svåra hälsoproblem. Spice har fått ett ordentligt fotfäste och finns på alla högstadier och gymnasier. Ska vi verkligen acceptera det? Svaret är naturligtvis ”Nej!”.

På riksplanet försöker Folkhälsoinstitutet nu få många av spicesorterna klassade som hälsofarliga varor vilket gör det lättare för polisen att ingripa men vi kan inte vänta på att det ger effekt.

Spice har blivit ett stort och mycket allvarligt problem och det kräver lika stora och allvarliga motinsatser. Det räcker inte att hänvisa till Tryggare Gotland eller föräldramötet Underbara ungdomar. Det kommer att krävas mycket mer än så. Det räcker inte heller att sätta all tro och alla förhoppningar till att polisen ska klara det. Därför är det förvånande att intresset för det projekt som drivs i Norrköping mellan polisen och kommunen förefaller vara så lågt inom Region Gotland.

År 2015 införs polisens nya organisation och en del i det nya är lokala medborgarlöften från lokalpolisområdet i samverkan med regionen och andra lokala aktörer. Lokala medborgarlöften innebär följande.

• Löften till medborgarna från lokalpolisområdet i samverkan med kommunerna/andra lokala aktörer

• Tidsatta och konkreta aktiviteter

• Tar sin utgångspunkt i den lokala problembilden

• Vidareutveckling av befintliga samverkansöverenskommelser

• Del av lokalpolisområdenas verksamhetsplanering

Löftet är inte ensidigt från polisen utan de andra aktörerna ger också löfte och man kommer överens hur man ska agera. Låt arbetet mot Spice bli det första medborgarlöftet. Vänta inte, ta initiativ både från den politiska ledningen i Region Gotland och i nämnderna likväl som från polisen.