Bra engagemang för inbjudande och säkra lekmiljöer

Lekplats vid Mässgatan.

Lekplats vid Mässgatan.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Barn2021-11-02 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Jag ägnade det nog inte så mycket tanke innan jag själv blev förälder, mer än att jag när frågorna kom upp i olika sammanhang, ofta drev på för att vi inte skulle spara på de minsta. Det jag här tänker på är våra lekparker. Nyligen uppmärksammade GA underhållet av befintliga och tillkomsten av nya lekparker och jag blev väldigt glad över ansvarig tjänstepersons, Pernilla Johansson, uppriktiga engagemang för inbjudande och säkra lekmiljöer för våra barn. 

Det brukar sägas att ett samhälles styrka mäts i hur vi tar hand om våra sköraste. Det är helt riktigt. Det är också tillämpligt i hur vi möter våra barn, och deras behov av lek och rörelse. Det finns därtill ett klassperspektiv ifråga om lekparker. Lekparker ska vara tillgängliga och öppna för alla, och de ska vara enkla att nå, också för den som inte är bilburen.

Jag hoppas att det arbete Region Gotland nu genomför ifråga om lekparker inte resulterar i att någon lekpark hamnar på avstånd som är svåra att nå till fots. Att varje centralort har en funktionell lekpark är rimligt, helst borde det vara flera, men det är givetvis en fråga om kostnad och konkret underhåll. Att orter som haft två lekparker (förvisso ibland undermåligt underhållna) fram över ska ha minst en, kan låta klokt, men då blir placeringen än mer central. 

Nytillskotten av lekparker på ön är helt enastående. Min lilla familj har med glädje invaderat såväl Burgsvik och Fårösund, som Hemse och Klintehamn – de lekparkerna är verkligen en fröjd, och en seger för oss som tror att vi måste satsa på våra minsta. I ett samhälle där vi alltjämt inte nått målet om ekonomisk jämlikhet, kan en lekpark vara en klockren möjlighet till nöje och utomhusvistelse, när pengarna inte räcker till vare sig inträde på badet, Knatteskutt eller ett besök på roliga ställen som Kotteland. Och bara så att det blir sagt: lekparker fungerar som förströelse rätt långt upp i åldrarna. 

Vi vet också att Gotland behöver växa, vi behöver bli fler. Att den som funderar över att flytta hit, uppmärksammar skolor av god kvalité är i många fall den avgörande faktorn, men vi ska nog inte heller underskatta övrigt utbud riktad mot våra minsta. Att barn och unga erbjuds en meningsfull fritid, helst så avgiftsfritt som möjligt, är en reell investering i en bättre framtid.

Jag när en djupt känd tro på det gemensamma, att vi är starkare tillsammans. Att vi använder våra gemensamma resurser där de bäst behövs. Att i det sammanhanget skriva om lekparker anser säkert somliga futtigt. Jag tror emellertid att vi enbart kan bygga ett starkare samhälle tillsammans, och att barnen i det har en självklar roll. Det känns gott att leva på en plats där barns behov av lek och rörelse faktiskt prioriteras.

Hanna Westerén (S), riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.