Ägandet har blivit ett överordnat politiskt intresse

Genrebild.

Genrebild.

Foto: JESSICA GOW

Bostadspriser2022-04-29 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

”Nej, det är inte för sent att bli miljonär på din bostad”, löd en av alla rubriker på samma tema häromdagen.

Vägen till miljonerna är lång. Du måste ligga bra till hos banken, men du bör inte låna för mycket. 

Själva idén är att du ska bo kvar tills din bostad har ökat i värde så mycket att du kan sälja den till ett betydligt högre pris än du köpte den för. 

”Så du kan göra vad du vill med pengarna”, som det stod i artikeln. För att det ska funka måste det till en rejäl vinst när du säljer.

Du måste också hitta en ny bostad vilket i dessa bostadsbristens tider är näst intill omöjligt, om du inte har några miljoner att köpa för förstås. 

Den som köpte sin bostad för flera år sedan har kunnat glädja sig åt att det byggts så lite att risken för att värdet ska sjunka varit minimal. 

Om byggandet tar fart blir det nervösa tider för dem som räknat med ständiga prishöjningar.

Bankerna börjar lägga käppar i hjulet för de som inte klarar några räntehöjningar och vars ekonomi inte tål varken skilsmässa, sjukdom eller arbetslöshet.

I snabb takt har vi börjat betrakta bostaden som en investering och något vi kan tjäna pengar på.

Allmännyttan som i över 70 år sett till att människor kunnat bo till en rimlig kostnad säljer i allt större utsträckning ut sina hyresrätter eller ombildar dem till bostadsrätter. 

Ägandet har blivit ett överordnat politiskt intresse.

Politiken har gett upp idén om att det går att bygga bostäder som folk har råd att bo i. Fossilfritt stål går vi i land med att fixa, men att få till bostäder till en rimlig kostnad går vi bet på.

Många är glada åt att deras bostad ökat i värde. Men det syns inte på bankkontot, det går inte att köpa mjölk för en värdestegring. 

Den blir bara en realitet när man avlider eller flyttar under förutsättning att lånet inte äter upp stora delar av försäljningssumman. 

Många menar att poängen är att man kan låna pengar på bostaden när den stiger i värde, Man kan resa, köpa kapitalvaror eller hjälpa barnen så att de i sin tur kan låna till en bostad. Men då fryser å andra sidan miljonvinsten inne.

Andreas Cervenkas, ekonomijournalist beskriver i sin bok Girig-Sverige hur ”folkhemmet blivit ett paradis för de superrika”.

Antalet miljardärer ökar för varje dag samtidigt som hushåll med låg ekonomisk standard blir allt fler. 

Vi har avskaffat förmögenhetsskatten, arvsskatten och gåvoskatten och blivit ett skatteparadis för rika. 

Och under tiden har bostadspolitiken förvandlats till en politisk ickefråga. Det är nu upp till alltfler att försöka få ihop en så stor penningpåse att det räcker till att få tak över huvudet. Det är sorgligt.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.