Krönika
Socialdemokraterna och Moderaterna presenterade i går vår första gemensamma budget. Vi kallar den “Långsiktigt ansvar i en svår tid”. Det är just så det är. Det går bra för Gotland på många sätt, trots att det säkerhetspolitiska och ekonomiska läget är instabilt och påverkar oss och omvärlden.
Globalt ser vi ett exceptionellt ekonomiskt läge. År av pandemi och Rysslands anfallskrig mot Ukraina har satt hela världen i ett nytt läge. Vi ser en inflationsutveckling som brett ut sig sedan början av 2022.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) menar att vi nu står inför ”ett av de tuffaste lägen den kommunala och regionala ekonomin befunnit sig i där gigantiska underskott eller plågsamma nedskärningar väntar.”
SKR har varit tydliga med att underskottet i kommuner och regioner uppgår till cirka 30 miljarder kronor 2024. Värst är läget i regionerna där samtliga räknar med underskott 2023 och 2024. Behovet alltså 30 miljarder - det kom 10 miljarder. Gotland får 65 miljoner vilket inte räcker till även om det bidrar till bättre förutsättningar.
Svensk välfärd är i kris och man kan verkligen fundera på regeringens prioriteringar. Vad syftet är med att inte se till att kommuner och regioner får förutsättningar att klara sina uppdrag begriper inte jag.
Detta påverkar Region Gotland på många olika sätt. Inflationen gör att kostnadstäckning för framtidens pensioner slår hårt – för Gotlands del har dessa ökat med mer än 400 miljoner på två år. Det är kostnader som bara finns och som vi inte kan påverka. Samtidigt ser vi kostnadsökningar som är större än statsbidrag och intäkter.
Utifrån det beskrivna läget med en orolig omvärld, hög inflation med mycket stora pensionskostnader som följd, samt en kraftigt underfinansierad sjukvård är det positivt att Region Gotland trots detta lyckas bära kostnaderna och går mot ett positivt resultat för 2023 enligt delårsrapport 2.
Nämnderna har dock fortsatt svårt att klara verksamheten inom budget och prognostiserar ett underskott om -159 miljoner. Målet är långsiktigt stabil och hållbar ekonomi och det är viktigare än resultatet enskilda år.
Läget är tufft 2023 och 2024 för att sedan vända till mer stabilt läge. Vi ska inte agera panikartat och genomföra stora drastiska nedskärningar när vi ser att det kommer att vända. Däremot ska vi agera långsiktigt förnuftigt.
Vi väljer att värna välfärden och personalen som är vår viktigaste resurs. Socialdemokraterna och Moderaterna fattar därför beslut om en budget med ett beräknat resultat på -127 miljoner. Vi möter det planerade underskottet med medel ur vår resultatutjämningsreserv som uppgår till 364 miljoner. Därmed använder vi omkring en tredjedel av medlen och har 237 miljoner kvar för framtiden.
Så tar vi ansvar i en svår tid. Gotländsk välfärd ska värnas - inte urholkas.
Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande