Krönika
Det engelska parlamentet har sagt ja till en lag om dödshjälp. De valda ledamöterna har tagit frågan på allvar. I Sveriges riksdag duckar man.
Sverige är ett eftersatt land när det gäller dödshjälp. Palliativ vård har utretts som i andra länder, men den ger mig som medborgare ingen bestämmanderätt. Aktiv dödshjälp som ärende fastnar i det medicinsk-etiska rådet där man blundar för den utveckling som sker i eutanasifrågan i Europa och världen. Den svenska regeringsformen tillåter inte medborgarförslag som i Finland.
Vi vet alla att vi skall dö. Ingen undkommer. Jag önskar leva livet på mina villkor och lämna livet på egen hand under ordnade former. Inte med palliativ terminal sederad vård, där sköterskor på läkares inrådan fråntar mig vatten och näring utan att vidtala anhöriga. Det kan knappast kallas naturlig död. Som politiker bör man känna till hur personal närmar sig döden. Vilka etiska uppfattningar som kan finnas i sjukrummet.
Debatten kring åldringsvården på ön gör att valet inte känns svårt. Jag vill ha rätten till att gå bort värdigt i mitt hem när jag själv känner att tiden är inne. Jag har inte för avsikt att tvingas in på något äldreboende, om jag drabbas av det vi äldre alla är rädda för Alzheimer. Jag vill inte som en skräckslagen dement åldring köras över till psyket om natten när de privata vårdgivarna inte anställer tillräckligt med personal och utan ansvar levererar gamla som kollin. Jag vill inte bli inlåst. Jag vet vilken skräck dementa kan uppleva.
Att döda en annan person är brottsligt även om det sker med personens samtycke. I Sverige är självmord eller medhjälp till självmord inte brottsligt.
Förstå denna slutledning den som kan. Jag förstår inte hur man resonerar. Varför görs Staffan Bergström till brottsling? Han har ju hjälpt till att leverera medicinsk kompetens. Den som vill dö inmundigar ju själv det nödvändiga. Innebär det att jag kan få medhjälp att skära upp pulsådern?
Enligt Europakommissionen som Sverige skrivit in i sin regeringsform först 1995 har man som medborgare rätt till respekt till sitt privatliv. Europadomstolen har slagit fast: hur en person väljer att passera de avslutande ögonblicken i sitt liv utgör en del av handlingen att leva och rätt att detta val också respekteras.
Flera länder har följt efter Nederländerna, Belgien och Schweiz. I Colombia, Tyskland, Österrike och Italien är det respektive lands författningsdomstol som driver fram lagstiftning om aktiv dödshjälp. Spanien hade dödshjälp som valfråga 2020. I Frankrike är det president Makron som tagit upp frågan och lagstiftning är på gång. I många länder finns etiska kommittéer som bromsar lagförslag. I Danmark har statsministern tagit upp frågan om dödshjälp. I Sverige finns det bara bromsklossar.
Ingrid Thunegard, oberoende skribent