Krönika
Bromma flygplats framtid diskuteras livligt. Moderaterna i har slagits länge för att Bromma skall få vara kvar. Socialdemokraterna i Stockholm har länge arbetat för nedläggning och i stället utveckla ett nytt bostadsområde. Även näringslivet i Stockholm förordar nedläggning.
I mitten 1990-talet satt jag i samverkansnämndens mellan sjukvården på Gotland och i Stockholms landsting. Elaine Kristensson som var socialdemokratiskt landstingsråd på den tiden, bodde i Brommaområdet, och kunde vittna om flygets störningar i bostadsområdet och drev frågan om nedläggning av olika skäl.
Det finns många aspekter kring etableringar av flygplatser och den viktigaste är att det inte får hindra en utveckling av staden. Bromma är ett tydligt exempel på en etablering som blivit ett hinder i utvecklingen för Stockholm.
Det finns gott om exempel runt om i Sverige där en etablering en gång på ”landsbygden” idag blivit en del av staden. Flygplatser skall ligga en bit från staden av olika skäl och det är oerhört viktigt med snabba och tillgängliga transporter mellan stad och flygplatser.
Jag är medlem i Onsdagsklubben som består av före detta socialdemokratiska politiker och fackligt aktiva boende i Stockholm. Det är oftast väldigt intressanta månadsmöten och samtalsserier.
Ett möte som jag missade var vittnesseminariet som handlade om avregleringen av den ekonomiska politiken i mitten av 1980-talet. Den omläggningen påverkade inte bara den ekonomiska politiken utan även Socialdemokratin.
Jag har haft möjlighet att ta del av efterdiskussionen från mötet som Allan Larsson var huvudaktör på. Man verkar vara rörande överens om att kreditavregleringen och minskningen av avdragsrätten gjordes i fel ordning. Det ledde till en köpfest som i förlängningen ledde till en försvagad svensk krona och 500 procent ränta 1992. Det är alltid svårt att förutse vad som skall ske vid avregleringar av olika slag. Vem trodde att riskkapitalbolag skulle äga skolor? Lärdomen är att det inte går att släppa allt fritt utan det krävs alltid någon form av reglering vid avregleringar.
Efter finanskrisen 1992 kom partierna överens om stram finanspolitik som ännu idag dominerar. Nyligen gjorde riksdagspartierna än en gång upp om en stram finanspolitik och det har skapat en debatt inom Socialdemokratin inför kongressen i maj om lösare tyglar för att finansiera investeringar och välfärden. Jag är för strama tyglar men ser behovet att investeringar i infrastruktur men välfärden skall finansieras med skattemedel.
Gott Nytt år tillönskas min läsare.
Björn Jansson (S)
Fd regionråd