Replik
Någon som kommer ihåg Parkinsons lag? Den handlar om hur man får sju man att utföra en persons arbete. Naturligtvis var det en drift med offentligt finansierade organisationers tendens att svälla. Den som får en chefstjänst vill ha en sekreterare och några mellanchefer under sig.
Jag kom att tänka på den när jag läste om alla neddragningar som Ronnie G Lundin menar att regionen måste göra om man inte får höja skatten. Skippa simhallar och ishallar. Stänga fler skolor, vårdcentraler och bibliotek. Men administrationen nämns inte. Överbyggnaden av strateger och kommunikatörer till exempel. De är många numera, varje förvaltning har sina plus de kommunövergripande. För några årtionden sedan behövdes de inte alls.
Naturligtvis gör alla dessa ett viktigt arbete – men ändå? Lundin föredrar skattehöjning. Man behöver inte utreda för att veta hur den slår. Känns mest för dem som har minst marginaler, eftersom kommunalskatt tas ut med samma procent för alla. ”både opposition och väljarkår vill ha både bra vård och låg skatt” skriver Lundin. Men vi har hög skatt på Gotland redan, bland de högsta skattesatserna i landet. Går det att bortse från att skatten avskräcker folk från att flytta hit?
I valrörelsen lovade Kristersson att svenskarna ska inte behöva ändra sin livsstil. Det tycks alla ha tagit till sig. Jag har läst stora artiklar om hur man kan spara pengar i ett läge med högre räntor och dyrare el. Dra ur mobilens laddare ur väggurtaget till exempel! Men ingen har nämnt: minska ditt bilkörande! Ska man till eller från Gotland med färjan måste den egna bilen vara med. Nog kan man här tala om den obotfärdiges förhinder.
Wera Svensson
Svardirekt
Wera Svensson, som allt mer lutar sig högerut, har tolkat min artikel som att jag vill ha höjd skatt. Så är det naturligtvis inte. Men jag undrar var man ska ta högre lön till vårdpersonal och hur man ska locka tandläkare till ön? Wera nämner administrationen, som alltid dyker upp av ”vän av ordning”, när det är frågan om kostnader.
Svaret blir allt som oftast att man inte kan spara mer där. Och hur illa det kan gå om man tar bort merparten av mellanchefer såg vi på länsstyrelsen för några år sedan, när skattplundrarna var svåra att stoppa.
När det gäller tandläkarna, menas det att det inte behövs skattehöjningar utan det går att omprioritera och det verkar Wera också vara inne på. Då undrar jag varför man inte redan har gjort det och varför inte löne- och arbetsvillkor för vårdanställda redan höjts?
Att Wera i sista stycket hyllar Kristerssons ord om livsstil är väl magstarkt. Jag tror inte att de sämst ställda håller med om det.
Ronnie G Lundin