Regeringen sÀtter kulturen pÄ sparlÄga

Kulturminister Parisa Liljestrand som inte ser det som sitt jobb att ge kulturen mer resurser. NÄgot som ocksÄ avspeglas pÄ den kulturfientliga budgeten som regeringen nu föreslÄr.

Kulturminister Parisa Liljestrand som inte ser det som sitt jobb att ge kulturen mer resurser. NÄgot som ocksÄ avspeglas pÄ den kulturfientliga budgeten som regeringen nu föreslÄr.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomisk politik2024-09-28 04:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Krönika

I regeringens budgetproposition som nyligen presenterades var kulturbudgeten andelsmĂ€ssigt den lĂ€gsta pĂ„ hela tjugo Ă„r. Detta var vĂ€l kanske inte helt ovĂ€ntat dĂ„ vi har en kulturminister som inte ser det som sitt jobb att kulturen fĂ„r mer resurser. 

Inte nog med att upprÀkningen för den regionala kulturen inom kultursamverkansmodellen redan sedan tidigare har tagits bort utan nu ser vi till och med rena neddragningar pÄ den regionala kulturen. Storstadsfokuset förstÀrks ytterligare av att ett antal institutioner i huvudstaden sÀrskilt pekas ut. Detta i kombination med fortsatta neddragningar för studieförbunden, vilket pÄverkar kulturverksamheter runtom i landet, kanske allra mest utanför storstÀderna.

Neddragningen pÄ medel till studieförbundet syns ideologiskt motiverade. FöretrÀdare för partierna i regeringsunderlaget har tidigare knappt bemödat sig att ens försöka hÀnvisa detta till det ekonomiska lÀget. IstÀllet skjuts ansvaret över pÄ regioner och kommuner att öka sin finansiering. Regioner och kommuner som i mÄnga fall redan befinner sig under stor ekonomisk press.

Allt handlar inte om pengar, har regeringsföretrÀdare hÀvdat nÀr det gÀller neddragningar eller uteblivna satsningar inom diverse politikomrÄden. Men ointresset, eller möjligen oförstÄelsen, för hur neddragningarna pÄverkar kulturens ekosystem och de kulturella ekosystemtjÀnster som studieförbunden stÄr för Àr slÄende. Och runt om i landet ser vi resultatet. Kulturverksamheter som tvingas ge upp. Studieförbund som tvingas packa ihop.

Även frĂ„n KulturrĂ„dets hĂ„ll mĂ€rks neddragningarna pĂ„ kulturen, dĂ„ de för att fortsĂ€tta fördela medel till ungefĂ€r lika mĂ„nga aktörer tvingas dra ner pĂ„ storleken pĂ„ stöden för att fĂ„ pengarna att rĂ€cka. Vilket ocksĂ„ detta sĂ€tter kulturaktörer runtom i landet under ytterligare press.

HĂ€r pĂ„ Gotland har vi varit stolta över att vi fortsĂ€tter att satsa pĂ„ kulturen – i Ă„r var vi den region som hade högst upprĂ€kning av de regionala kulturmedlen i hela landet. Även den kommunala kulturbudgeten har vi fortsatt att öka pĂ„. Men trots detta Ă€r risken tyvĂ€rr stor att det inte rĂ€cker nĂ€r staten drar sig tillbaka. 

Detta blev vi varse nyligen nĂ€r det trĂ„kiga beskedet kom att KörsbĂ€rsgĂ„rden i Sundre kĂ€nner sig tvingade att pausa sin verksamhet nĂ€sta sommar. FrĂ„n Region Gotlands sida har vi prioriterat KörsbĂ€rsgĂ„rdens verksamhet inom vĂ„r stödgivning och inför i Ă„r ökade vi vĂ„rt stöd kraftigt, frĂ„n tidigare 150 000 till 500 000 kronor. Stödet frĂ„n den statliga nivĂ„n har dessvĂ€rre inte matchat vĂ„rt regionala stöd. 

I regeringens budget prioriteras nÀrmare hÀlften av reformutrymmet pÄ 60 miljarder till sÀnkta skatter som gynnar dem som har allra mest. Detta samtidigt som kulturen sÀtts pÄ sparlÄga.

Oscar Lindster (S)

RegionrÄd och ordförande kultur- och fritidsberedningen

Gotlands Folkblad

Krönikan Ă€r publicerad pĂ„ oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna Ă€r skribentens egna och speglar inte nödvĂ€ndigtvis ledarsidans hĂ„llning.