Läsförmågan minskar och bra dialog på Gotland

Den svenska skolan har enligt krönikören varit utsatt för politiska experiment under lång tid. Dags för omtag!

Den svenska skolan har enligt krönikören varit utsatt för politiska experiment under lång tid. Dags för omtag!

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ekonomisk politik2023-05-23 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Läsförmågan hos elever har gått ner. Det är ett rejält hot för Sverige. Kompetens har alltid varit en av Sveriges styrkor, men med sämre läsförmåga kommer det att utgöra ett rejält framtida hot. 

Svensk skola har under lång tid varit utsatta för politiska experiment och värst var det under Jan Björklunds tid som utbildningsminister. Dags för omtag!

Det politiska arbetet i Stockholm skiljer sig från det gotländska har jag märkt när vi diskuterar politik i min S-förening. I Stockholm gör man upp mellan blocken innan man går till sammanträdet som bara blir en formalitet utan diskussion. Diskussioner förs i utskott och beredningar och mellan majoritetens och oppositionens borgarråd. 

På Gotland så var de flesta frågor i princip avgjorda med att majoritet och minoritet lagt sina förslag i arbetsutskottet. Det gavs dock alltid tid till diskussioner på kommunstyrelsens sammanträden och det dök alltid upp nya fakta på bordet som kunde förändra eller avslå majoritetens förslag. 

Kommunstyrelsesammanträden i Stockholm klaras av på mindre än en kvart. På Gotland så varar sammanträdena mellan 3-5 timmar och beslut kan ändras. Det viktiga är ändå att det förekommer diskussioner som påverkar förslagen. 

Byggföretagen i Stockholm jagar ytor att bygga hus på. En del har specialiserat sig på att klämma in sig på tomter där det redan finns bebyggelse och färdig infrastruktur. Billigare byggande och lägre priser för de som flyttar in. Ingen dum idé egentligen, men det sker ofta på bekostnad av grönytor i närområdet. 

De styrande oavsett majoritet vill att det byggs bostäder för stadens befolkning måste växa enligt de strategiska dokument som antagits. I Gröndal/Liljeholmen som är mitt bostadsområde finns det flera planer på att ta grönytor i anspråk. 

Samtidigt växer en allt starkare opinion emot. Lite grönytor här och där verkar inte bekymra eftersom det finns så mycket i Stockholm stad och oerhört mycket mer i storstockholm. 

Jag har en kluven inställning och det har många. Visst är det viktigt med byggande men grönytor spelar en viktig roll för välbefinnande. Jag hade samma kluvna inställning till bebyggande av grönytor i Visby. Där finns fortfarande grönytor som kan exploateras men samtidigt är det viktigt med grönytor, de fyller en viktig roll för klimatet.

Som revisor i Stockholm får jag följa pågående miljardprojekt. Har inget minne av att revisorerna i region Gotland jobbade parallellt med pågående projekt. Uppskattar verkligen att få följa olika projekt i realtid. Spännande uppdrag jag fått.

Björn Jansson (S), fd regionråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.