Krönika
Det är faktiskt en sann fröjd att knacka dörr inför valet till Europaparlamentet. Det är strikt anekdotisk bevisföring, men det är fler än väntat som känner till att vi snart går till val och som ser det som sin medborgerliga plikt att använda sin röst för att rösta för sammanhållning i en utmanande tid.
I lördags knackade jag dörr i Klintehamn och där blev merparten väldigt glada när vi socialdemokrater knackade på. Ett flertal väljare lyfte också att de har höga förväntningar på media i valet till Europaparlamentet, att media ska spegla vad som står på spel och hur olika partigrupper faktiskt röstat hittills. Som en äldre dam uttryckte det vid en annan dörrknackning: ”jag litar ju på de traditionella medierna, att de ska visa vem som går att lita på”. Det är också många som lyfter att de tycker att valet till Europaparlamentet är viktigt, men svårt. Att frågorna som avgörs på EU-nivå är svåra att sätta sig in i, men att det också är svårare att hitta ”sin” kandidat.
I fråga om vilken kandidat man bör kryssa är mitt svar givetvis Filip Reinhag, men för den som tvekar kring vad man ska rösta på, ser jag det som en högst relevant rekommendation att rösta i valet till Europaparlamentet som du röstar i valen till region och riksdag. Det behöver inte vara svårare än så.
Det är läge att påminna om att det dessvärre inte finns någon svensk linje när parlamentarikerna röstar i Europaparlamentet, där är det partipolitik som gäller, och spännvidden är rejäl. Bland dagens svenska Europaparlamentariker ryms abortmotståndare, drogliberaler och högerradikaler, men också fredsvänner, kollektivavtalskramare och människorättskämpar. Vi har en otrolig chans att i valet till Europaparlamentet den 9 juni se till att den senare gruppen blir större och den svenska representationen bredare.
Det pågår ett krig i vårt närområde, Ukraina slåss varje dag för sin frihet, och därmed också för vår. Att Ukraina varit så här uthålliga i sitt motstånd mot Ryssland, är givetvis primärt det modiga ukrainska folkets förtjänst, men nog har det underlättat att EU varit så samstämmigt och snabbfotat. Så måste det förbli; vi har inte råd att börja sväva på målet eller dagtinga med nivåer för stöd. Ukraina förtjänar allt vårt stöd, tills den dag Ukraina vunnit kriget mot Ryssland.
EU grundlades som ett fredsprojekt, det bör vi komma ihåg i tider av ofred. I tider av ofred är det ännu viktigare att rösta på något du tror på, att lägga din röst på en kandidat som tar strid för freden, friheten och demokratin på vår kontinent. Dessa tre kan enbart uppnås genom sammanhållning. Rösta för det den 9 juni.
Hanna Westerén (S)
Riksdagsledamot