Vad skall jag rösta på? Person, parti eller ödesfråga?

Är det person eller parti jag ska rösta på i detta ödesval, undrar krönikören.

Är det person eller parti jag ska rösta på i detta ödesval, undrar krönikören.

Foto: Janerik Henriksson/TT

EU-val2024-06-05 06:35
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Ja, så var det det här med EU valet, en pågående fråga. Du måste gå och rösta, det inser du väl. EU valet är ju viktigare än valet till riksdagen. Jaha. De flesta frågor avgörs i EU, visste du inte det. Nehej. Jo, så är det och då måste du rösta. Rösta på vem, på vad kan man fråga sig. Det tycks som de flesta har föreslagit sig som EU kandidat. Europaparlamentet hägrar eller är det lönevillkoren?

Så vad skall jag rösta på? Det finns bara en fråga. En ödesfråga. Sätta tassarna i vattnet nedanför gården och jag inser att Östersjön har tagit stryk. Isabella Lövin, tänker jag, hennes bok ”Tyst hav” säger allt. Hon är ju miljöpartist. 

Är det en person jag vill vaska fram att rösta på? Najj, najj. Det är klimatet. Klimatet är vår ödesfråga. Då finns kandidater utöver Isabella, också Pär Holmgren och Alice Bah Kuhnke, säger mina tjejkompisar vid lunchen. 

Glöm inte Jonas Sjöstedt. Asch, asch. Jonas har också vandrat in i kandidatparaden. Han är ju vänsterpartist, men kunnig.  

Du socialdemokraten då, jag lyssnade på hon socialdemokraten från Skåne. Hon lät vettig. Ja, men väldigt anonym, säger bordskamraten intill. Tyvärr, hör jag nu från andra bordssidan.

Vem bevakar aborträtten och jämställdheten? undrar jag. Kvinnofrågor är ju satta på undantag av Jimmie Åkesson. Sveriges radio får i framtiden inte främja jämställdhet, men samtliga Tidöpartier understödjer trollfabriker. Förfasa sig över Trump går bra, men knappast över Åkesson. Hur djupt får människan sjunka?

Europaparlamentet regleras av EU:s lagstiftning. Den fastställer gemensamma bestämmelser för alla medlemsstater. Ingen tycker lika, alla vill sitt eller hur? 

Hallå där, hur är det här med grupper i parlamentet? frågar någon, allianser? Vad vet vi om det, röster höjs vid lunchbordet. Skall jag rösta efter grupperingar?  Det också, säger jag, jag måste kolla, ringer omgående en vän som redan röstat. Skall du rösta på klimat och gruppering får du rösta socialdemokraten, svarar rösten. Miljögruppen är liten i parlamentet och vänstern svag. Jaha. 

Det är högergrupperna, Europeiska konservativa, och reformister som varit och är starkast i EU. Om nu gruppen Ultrahögern, växer vet vi inte var eller hur klimatfrågorna landar i EU. Nehej. 

Och kvinnorna i Italien, Meloni som styr Italiens bröder och Le Pen i Frankrike vad har vi att vänta av dem? Stängda gränser är deras modell, fast många europeiska stater under långliga tider byggt sin rikedom på att utarma länder i syd och öst. 

De som kallar sig liberaler knallade också in i forna Östtyskland och åstadkom med sitt roffande av kommunistdiktaturen ett ultrakonservativt parti, AFD som i sin tur gynnar högerkrafter, trots att dessa krafter köpte upp deras tillgångar och skapade arbetslöshet. 

Jag förstår ingenting.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.