När säkerheten på Fårö rubbas av stormen

Fåröfärjan.

Fåröfärjan.

Foto: Malin Stenström

Fårö2022-01-26 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatt

De två senaste stormarna manar till eftertanke. I vårt moderna samhälle är vi utelämnade till naturkrafterna. Det märkte vi när den första stormen gjorde att Fåröfärjan inte kunde gå på sex timmar. Ännu värre blev det när den andra stormen gjorde färjeöverfart omöjlig i mer än 24 timmar. Visst har det hänt att färjan har fått ställa in några turer tidigare också, men aldrig så länge, förutom under stormen Elfrida då det också blev flera timmars uppehåll. 

Tidningsbudet och andra blev strandsatta på båda sidorna. De som hade arbete kunde inte ta sig över sundet. Skolbarnen förlorade två skoldagar. 

Media har varit märkligt ointresserade av scenariot om olyckan varit framme. Vad hade hänt om någon blivit allvarligt sjuk? Hade helikoptern kunnat gå då? Om det utbrutit en storbrand? Fårö brandvärn har begränsade resurser och tar oftast hjälp av Fårösunds brandkår då. Om det varit en trafikolycka med flera svårt skadade. Hur hade de tagits omhand?

Oavsett vad man tycker om färja eller bro så måste man fundera på hur vi på bästa sätt ska försöka undvika sådant här i framtiden. Nu sägs det att det var ogynnsamma vindar som var orsaken till de inställda turerna. Jag har ingen anledning att misstro det. Färjemännen vet hur sjön kan bete sig och måste i första hand se till säkerheten. 

Men något har hänt de senaste åren. Ingen på Fårö säger sig ha hört talas om att färjan har ställts in så lång tid och flera gånger på raken. De gamla och mindre färjorna hade ofta svagare motorer, men kunde oftast gå ändå. Det kan bero på att säkerhetskraven är större i dag och att man kanske tog större risker för 30–40 år sedan. Eller på att klimatet har förändrats.

Oavsett så är känns det här inte bra. Trafikverk och region måste fundera på hur man ska göra. Eget lasarett och Fårösunds brandkår flyttas till Fårö? Stort elverk som kan försörja Fårö? Nej det kommer att bli för dyrt. 

Vad jag vet var varken Ölandsbron eller Öresundsbron avstängd under dessa stormar. Det är kanske dags att damma av broplanerna igen. Det kostar, visst, men vad kostar inte människoliv?

Gotlands Folkblad

Debattartikeln är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.