Krönika
Nu är vi fullvärdiga medlemmar i NATO och det kommer att få stor påverkan på våra liv. Det var en omöjlighet att stå utanför när Ryssland invaderade Ukraina. Det är inte bara Ryssland som ställer till det. En nationalistisk våg går över världen och allt fler tvivelaktiga ledare gör anspråk på makten runt om i världen.
Europa som är den världsdel som har flest demokratier i nuläget hotas inifrån av högerreaktionära krafter. Hur kommer EU och sammanhållningen att påverkas framöver? NATO som till största delen består av samma länder som EU kan också få samma utmaning. Det finns en uppenbar risk att NATO blir en högerreaktionär rörelse. Vilka krafter kommer att stå emot om dessa odemokratiska krafter får majoritet i EU och NATO?
Gotland kommer att påverkas mest på grund av det strategiska läget i Östersjön. Den militära närvaron kommer att öka och USA kommer att få ett stort inflytande på det gotländska samhället.
Jag minns de militära zonerna som inte fick beträdas av både svenskar och särskilt utlänningar. Under perioden 1979–1982 så var jag involverad i kampanjen Facket i Sommarland. Vi besökte arbetsplatser där ungdomar arbetade och berättade om rättigheter och villkor i arbetslivet. Vid ett tillfälle hade vi med en facklig kille med svensk medborgarkunskap men ett utseende som vittnade om annan härkomst än svenskt. Militären som vaktade vid färjan i Fårösund ville kolla denna kille extra noga och han fick följa med över till Fårö efter en lång tids dividerande med vaktens befäl.
Det lär nog bli mer av den varan framöver. Jag avundas inte att vara politiker på Gotland i detta läge. Politiken kommer att få en rad begränsningar geografiskt och för näringslivet att hantera.
Regeringen gav till slut med sig och ökade på statsbidragen till kommuner och regioner med 6 miljarder. En bråkdel av behoven och dessutom bara för ett år. Ingen uppräkning som borde vara naturligt.
Kristdemokraternas lydiga tjänare på Gotland försöker i en insändare göra det till en stor sak för Gotland och Kristdemokraterna. De använder regeringens taktik att det måste till effektiviseringar annars blir det inga mer pengar. Det är ett feltänkt. Regering och riksdag beslutar om vad kommuner och regioner skall göra och ger statsbidrag för sin del av finansieringen. Det vore rimligt att detta räknades upp med det allmänna kostnadsläget som allt annat som staten räknar upp i form av löner för egen verksamhet och bidrag tillika välfärdsändamål. Effektiviseringar tillhör vardagen och är inget nytt för politikerna.
Björn Jansson (S)
Fd regionråd