Hur förbereder man sig mentalt för ett krig?

Går det att förbereda sig menatlt för det helvete ett krig är
? Undrar krönikören. På bilden Gaza City efter Israeliska bombningar.

Går det att förbereda sig menatlt för det helvete ett krig är ? Undrar krönikören. På bilden Gaza City efter Israeliska bombningar.

Foto: Adel Hana

Försvars och säkerhetspolitik2024-01-19 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi ska mentalt förbereda oss för krig, sa ÖB på ”Folk och försvar” i Sälen.

Hur gör man för att bli mentalt förberedd för ett krig i ett land där nästan ingen varit med om ett krig? De som föddes när andra världskriget startade, 1939, var 6 år när det tog slut. 

Man kan givetvis förbereda sig genom att kolla om det finns ett skyddsrum i närheten, köpa ett spritkök och inhandla konserver. 

Men att vara mentalt förberedd är en helt annan sak. 

ÖB uppmanar oss att titta på nyhetsrapporteringen från Ukraina och fråga oss, om det här händer här vad ska jag göra då? 

På bilderna från Ukraina ser man döda och lemlästade barn, sönderbombade sjukhus och bostadsområden och hur sjuka och skadade människor försöker överleva i rasmassorna.

Att mentalt förbereda sig för det, att förstå vad som händer när bomberna faller, när desinformationen flödar och när rädsla och osäkerhet är de enda känslor man känner igen känns oöverstigligt.

Däremot gick det lätt att skapa oro och rädsla, utan att skicka med någon manual för mentala krigsförberedelser, och det lyckades generalerna och ministrarna i Sälen med.

Många, inte minst de unga, känner redan innan krigsropen från Sälen en hopplöshet inför framtiden, inte minst på grund av klimatförändringarna.

Nu ska vi dessutom ta in att Ryssland, som inte kunnat vinna kriget mot det svagare Ukraina, kan ge sig på oss och de NATO-länder som omger oss. 

Det minsta man kan kräva är att vi får ta del av en fullödig analys så att vi begriper vad det är som motiverar krigshoten. 

Vi har hittills lärt oss är att Ryssland är ute efter Ukraina för att kunna återerövra sina fornstora gränser och dit hör inte Sverige.

”Vi måste inte bara definiera vad Sverige är i dag, utan också vad vi strävar efter att landet ska vara i denna föränderliga omvärld”, skriver Folk och försvar.  

Då kan man passa på att tipsa om en bortsedd del av kriget, det som drabbar kvinnor. Ska man definiera vad Sverige ska vara är det dags att mentalt ta in och planera för att kvinnor lever i ett eget krigstillstånd.

Enligt FN lever 614 miljoner kvinnor och flickor i konfliktdrabbade länder och de lever i enorm utsatthet och löper stora risker att utsättas för våld inte minst det konfliktrelaterade sexuella våldet. Det är ju helt orimligt att kvinnor över hela världen är villebråd för våldsamma män. 

Hur kvinnor ska skyddas mot övergrepp i krig borde väl ha varit en huvudpunkt på Folk och försvar i Sälen, men icke.

Lite feministisk försvarspolitik vore väl på sin plats om Försvarsmakten ska anpassa sig efter realiteter.

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.