I en orolig tid måste vi stärka säkerheten

DCA-avtalet mellan Sverige och USA ökar den svenska säkerheten.
På fotot som är från ett annat tillfälle ser vi försvarsminister Pål Jonson (M) samt Sam Graves från USA:s kongress.
Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

DCA-avtalet mellan Sverige och USA ökar den svenska säkerheten. På fotot som är från ett annat tillfälle ser vi försvarsminister Pål Jonson (M) samt Sam Graves från USA:s kongress. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Försvars och säkerhetspolitik2024-03-05 05:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Nyligen fick jag den raka frågan ”vill du att kärnvapen ska placeras på Gotland?”. Svaret på den frågan är givetvis nej. Anledningen till frågan är att Sveriges riksdag så småningom ska fatta beslut om det s.k. DCA-avtalet med USA. Avtalet reglerar hur USA, eller mer specifikt amerikansk militär, får agera på svenskt territorium. Att Gotland är militärt intressant vet vi sedan tidigare. Att ett ingånget DCA-avtal kommer påverka Gotland är givet. 

Det var den tidigare S-regeringen som inledde arbetet för att få till DCA-avtalet och det är min uppfattning att avtalet är till gagn för svensk säkerhet. 

Vi lever i en orolig tid och säkerhetsläget har stadigt försämrats. Nyligen uppmärksammade Sveriges riksdag att det nu gått två år sedan Rysslands orättfärdiga och folkrättsvidriga invasion av det fria Ukraina. Varje dag dör människor i ett krig som också handlar om vår frihet, och demokratin, som de flesta av oss håller så högt, är utmanad. Med ett brutalt och hänsynslöst krig härjande i vårt närområde har vi allt att vinna på att bygga säkerhet och trygghet tillsammans med andra. 

DCA-avtalet innebär inte permanenta amerikanska baser på svenskt territorium. Däremot reglerar det var och hur till exempel livsmedel, material och ammunition för amerikansk trupp får lagras och transporteras. Det har aldrig varit aktuellt att lagra kärnvapen på svenskt territorium. Den svenska hållningen är välkänd och den respekteras fullt ut av USA. Det har inte heller förekommit några önskemål om kärnvapenlagring. Avtalet reglerar således vad som får förekomma på svenskt territorium, det som inte är avtalat är med andra ord inte tillåtet. 

När DCA-avtalet träder i kraft är det ett styrkebesked för hela Norden, när Danmark, Finland, Norge och Sverige alla har DCA-avtal skapar det förutsättningar för en för regionen sammanhållen planering. 

Jag har respekt för att gotlänningar oroar sig för säkerhetsläget, på Gotland och i Sverige. Jag är också oroad. Av just det skälet menar jag att det är extra viktigt att hålla samman, och bygga gemensam säkerhet. DCA är en pusselbit, NATO en annan. 

Det är mycket jag älskar med Sverige, bland annat tilliten. Försvaret av Sverige bygger vi tillsammans; Försvarsmakten är givetvis en oundgänglig del, men det är också vi alla, där vi verkar, där vi står, och vi har allt att vinna på att hålla samman, och att skydda vårt gemensamma hem mot kris och krig. Ett sätt för mig att bidra i det arbetet är att rösta för DCA-avtalet, som genom samarbete stärker svensk säkerhet.

Hanna Westerén (S)

Riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på oberoende socialdemokratiska Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.