30 års aktiv kamp för djurens rätt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den hette då Nordiska Samfundet till Bekämpande af det Vetenskapliga Djurplågeriet, och bytte långt senare namn till Nordiska Samfundet mot Plågsamma Djurförsök, vilket den hette ända till 1999.
Under 1800-talet blev det i England ett stort motstånd mot vivisektion (djurförsök), och 1875 bildades den första antivivisektionsföreningen. Bland medlemmarna märktes ärkebiskopen av York, samt ett flertal andra
biskopar och parlamentsledamöter. Kamprörelsen spred sig snabbt hit via Tyskland och Frankrike, och den 7 oktober 1882 bildades föreningen av bl a prinsessan Eugenie på Stockholm slott. Förutom sitt engagemang för djur startade prinsessan även en förening för fattiga och obotligt sjuka barn.
Liksom i England var det personer tillhörande aristokrati och högborgerlighet som engagerade sig, men det kom att bli en folkrörelse med 65 000 medlemmar. De senaste 30 åren har kampen varit väldigt aktiv, och innefattat mycket mer än djurförsök, främst pälsdjur och lantbruksdjur. Efter 125 års kamp har medvetenheten om djurens rättigheter ökat betydligt, men ännu utsätts våra medvarelser för enormt lidande på bl a djurförsökslaboratorier, pälsfarmer och i livsmedelsindustrin.