Allt jag tycker om framkallar cancer hos möss

Gotland2007-11-14 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den som äter mycket rött kött och charkvaror som korvar och pastejer löper en något högre risk att drabbas av tarmcancer. Det konstaterar Världscancerfonden. Och fisk ska vi också ta det försiktigt med, eftersom många arter är utrotningshotade, på grund av att fångsterna av fisk i haven överstiger reproduktionen. Transfetter (härdat fett, vanligt i helfabrikat) är snudd på livsfarligt att konsumera. Och alla tillsatser, E412, E415, E202, E211, E120, E160c, E170, E621, E420, E954, E330 (alla uppräknade finns i en kräftsallad) bör vi känna till, eftersom en del kan ha ett visst mått av farlighet för hälsan. För att inte tala om tillsatser av nitrat och nitrit.
I en bok om latinska citat finns ett oklassiskt citat av Majolin Pierre, översatt till svenska: "Hur kan det komma sig att allt som jag tycker om framkallar cancer hos möss?"
Läs mer om