Är blockaden av Gaza enbart Israels fel?

Gotland2008-03-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den 25 februari ägde en marsch rum längs Gazas gräns med Israel. Den var en protest mot Israels blockad av Gaza. Israel har ensidigt belastats för blockaden; en blockad som Hamas kunde avsluta imorgon - om man ville - genom att avblåsa raketkriget mot Israel och gå med på samarbetande passager vid gränskontrollerna. Detta har Hamas vägrat, eftersom det skulle kunna uppfattas som en politisk eftergift till förmån för Israel.
Hamas utmålar Israel som en absolut fiende. Hamas politiska program utesluter ett erkännande av Israel, och Hamas vägrar ingå bestående fredsavtal med Israel. Förhandlingar är bara slöseri på tid, enligt Hamas, ett uttalande som upprepades i samband med Annapoliskonferensen i november 2007.

Konflikten kan enligt Hamas bara avslutas på ett sätt: Israel måste besegras militärt och utplånas. Att israelerna lämnade Gazaremsan 2005 helt och hållet, och därmed banade väg för ett lokalt palestinskt styre i Gaza, låtsas Hamas inte om.
Hamas vann ett demokratiskt val, ja, men skulle de egentligen ha fått ställa upp i valet? Enligt Oslo-avtalet förbjöds partier med rasistisk eller terrorprägel att ställa upp. Detta klausul bröt Palestinska myndigheten emot, något som kan verifieras hos vilken folkrättsexpert som helst. Hamas har dessutom straffat ut sig ytterligare som demokratisk part i och med militärkuppen mot PLO-Fatah i juni förra året, som satte definitiv punkt för samlingsregeringen mellan Fatah och Hamas innan den ens satt igång. Inte heller det kan belastas Israels skuldkonto.

Under tiden gränsdemonstrationen ägde rum sköt Hamas eller med Hamas allierade terrorgrupper raketer in mot den israeliska staden Sderot fem km norr om Beit Hanoun. Raketsplitter träffade en israelisk pojke, tioårige Jossi Chaimov, i ena skuldran. Järnskrotet slet delvis av armen. Han hade just tagit skydd bakom en mur tillsammans med lillasystern Maria, åtta år, vid det första nedslaget, när han träffades av järnskrotet från raket nr 2. Systern visade stort mod enligt ögonvittnesskildringar. Maria hade tröstat sin bror, visat stort lugn och ropade omedelbart på hjälp. En ambulans var snart på väg till lasarettet i Ashkelon, där Jossi opererades hela eftermiddagen; enligt uppgift skulle man ha räddat hans arm och han kommer av alla tecken att döma att bli fullt återställd. En kvinna och en baby fick lättare splitterskador. I allt exploderade nio raketer i området nära Sderot. En av dem slog ner i utkanten av Ashkelon utan att vålla några skador.

Israel fortsätter att leverera basförnödenheter. Israel fortsätter ta emot palestinska patienter, ca 75% av alla som ansöker, för avancerad vård i Israel. Vilka länder har gjort det mot fiendeland?
Läs mer om