Är politiker dumma i huvudet? Eller har vi en skendemokrati?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
En politiker är en tyckare som slår mynt av sitt tyckande och sin förmåga att formulera sig, och därigenom på demokratisk väg, skapar sig makt. En tjänsteman (högre) är en person med goda, ofta akademiska, meriter, som i en märkvärdig urvalsprocess, rekryterats för att bereda och/eller låta utföra ärenden som skall beslutas eller har beslutats.
Ofta kommer alltså tjänstemannen att ha högre fackkompetens än politikern. Naturligtvis tror jag inte att politiker är dumma i huvudet, men jag tror att en enskild politiker ofta kan känna sig underlägsen den underställda tjänstemannen och därför ha svårt att argumentera emot, för det allmännas bästa, i enskilda sakfrågor.
Detta kan innebära att allmänheten inte vet vem som bestämmer eller vem man skall vända sig till, och att även viktiga frågor, som stoppas in i den kommunala kvarnen, inte kommer ut förrän de är färdigbehandlade och förrän det är för sent att komma med invändningar.
Hur ofta har man inte fått beskedet: "Denna fråga är för tidigt väckt ! Kom igen när vi fått in ärendet" för att nästa gång få beskedet "Nej, nu är det för sent, besluten är fattade. Du skulle hört av Dig tidigare !"
Finns det någon tid mellan "för tidigt" och "för sent" ?
Den kommunala
flykten från Visby
Detta är ett exempel på ovanstående. Någon väcker frågan om flyttning till P 18. När man förhör sig får man beskedet att detta inte är aktuellt ännu. Plötsligt är det sedan beslutat och för sent att komma med invändningar. Nu är det definitivt för sent, men jag tar upp det ändå!
Visby har sedan äldsta tid, förmodligen långt före medeltiden, styrts från stadens centrum. På motsvarande sätt har skett i alla städer, även om de flesta är betydligt yngre än Visby. Nu finns ju inte städer i Sverige längre, men i alla kommuner som jag känner till sitter den kommunala makten centralt i huvudorten. Det samma gäller i kommuner i utlandet. I Tyskland ligger rådhuset, med den kommunala administrationen i centrum, oftast i närheten av huvudkyrkan. Samma gäller i t.ex. Finland, Danmark, Frankrike, Italien o.s.v. Hur det är i Afrika eller Asien vet jag inte.
Staden, huvudorten har vuxit upp runt detta centrum. Det är här handeln och kontoren ligger, restaurangerna och kaféerna finns, liksom annan service. Det är här folket rör sig. Gotlands kommun är inte särskilt rationell i många andra fall, varför måste man vara en tvivelaktig föregångare i just frågan om den kommunala administrationens placering? Och varför har man inte gjort en grundlig konsekvensanalys av denna utflyttning? Har man inte sett problemet, eller har man bara inte brytt sig? Eller har man utrett internt och fått så otillfredsställande resultat att man satt hemligstämpel på analysen?
Bostadsrätter
i kommunhusen
Jag väckte frågan om konsekvensanalys och planering för utnyttjandet av de kommunala husen i januari 2007 och fick uppfattningen att synpunkterna föll i god jord.
Under senhösten 2007 kom emellertid signaler om att loppet var kört! Gotlands kommun har avhänt sig allt inflytande på hur de kommunala fastigheterna i Visby Innerstads absoluta centrum skall komma att utnyttjas i framtiden, under de närmaste femtio, hundra eller tvåhundra åren!
I december 2007 skrev jag en insändare. Många har hört av sig och tycker att jag hade ett klokt budskap.
Men politiker och tjänstemän nedlåter sig väl inte till att läsa insändare, för därifrån har inget hörts! Man sitter nog och skäms.
I GA den 10 januari 2008 kan man se att det skall bli ett 70-tal lägenheter i de kommunala husen runt Klosterplan. Betyder det att det verkligen är helt kört med min idé om att inrymma butiker, praktiker, kontor och kanske någon restaurang eller kafé där?
Att ingen har sett poängen med att återskapa handelsstråket mellan S:t Hansplan och Stora Torget? Är den senaste kommunala tillväxtnycken bostäder? Ger förvisso många jobb i byggskedet, men hur blir det sen?
Turismen
Allt som oftast hör man politiker säga att turismen är den mest expansiva näringsgrenen på Gotland. Det är här jobben och grunden till vårt framtida välstånd skapas. Men, man tycks tro att turister kommer med automatik, bara man lockar med nya moderna turistattraktioner som nöjesfält, vattenland och shoppingcentra. De gamla verkar inte vara något värda även om det talas mycket om miljö och kultur. Men man kanske inte förstår vad orden innebär ?
Är jag den ende här på ön som ser konsekvensen av den kommunala tanklösheten? Eller är alla andra undersåtar så uppgivna att de inte anser det lönt att argumentera mot överheten?
Varför hörs inget från kommunens regionala utvecklingsavdelning, Turistföreningen (den kommunala turistadministratören), kultur - o fritidsnämnden, stadsarkitektkontoret, m. fl? För de har väl inte somnat? Eller är det inte deras bord?
Turister kommer till ön av många olika skäl. Det är bra om vi kan bygga på med fler anledningar att söka sig till Gotland, men det är inte bra om vi naggar på det vi redan har.
Visby innerstad är sannolikt huvudattraktionen på Gotland. Vid alla årstider. Men Visby är inte lockande som en död ruin av en medeltida stad, med de priviligierade stadsborna sovande bakom neddragna gardiner, utan som en levande stad med minnesmärken från alla tidsåldrar fram till och med vår egen.
Det är den levande staden som är attraktionen. Även om det ibland innebär att man får stiga åt sidan för bilar eller handelns gatuskyltar. Eller att man får finna sig i att glada ungdomar är lite högljudda och någon gång också stökiga. Det är en del av den levande staden, den vi söker oss till när vi själva är turister i Sydeuropa, New York eller Thailand!
Jag är rädd för ytterligare 70 lägenheter med innerstadsbor som vill ha det lugnt, tyst och behagligt både när de skall sova och när de går ut på gatan. Dessa lägenheter blir dyra, de kommer till stor del att bebos av fastlänningar som kommer till Visby för att de sökt sig ifrån storstaden och ser fram emot småstadens lugn. Många får arbete på kommun, Riksutställningar, Svenska spel och Riksantikvarieämbetet. Men många kommer också att vara pensionärer. De kommer att ha både tid och kapacitet att bilda opinion för en ännu tystare innerstad. Utan störande inslag som gästerna till Munkkällaren och Gutekällaren och utan störande bilar. Och de kommer inte att kunna se några personliga fördelar av turismen utan bara nackdelar, störningar i paradiset!
Nej Gotlands kommuns politiker och tjänstemän sågar med kraftiga tag i den gren de utmålat som den kraftigast växande och stadigaste att sätta sig på, turismen. Jag är inte ett dugg överraskad över den senaste rankingen av företagsklimatet, plats 271 av 284 möjliga! Är siktet inställt på rekord? Det är bara 13 platser kvar dit!
Göransgården
I juni 2004 skrev jag köpeavtal om förvärv av fastigheten Piggvaren 2 (Göransgården). Jag var överens med politiker och tjänstemän om att ett nytt hotell borde kunna öppnas där våren 2007, samtidigt som kongresshallen. Vi tyckte alla att det var välbehövligt.
Under de första månaderna därefter hade jag intensiva kontakter med myndigheter om detaljer i utvecklingen av fastigheten. Jag försökte förklara att jag lämnat ett högt anbud, cirka fem miljoner över nästa anbudsgivare, för att jag trodde starkt på mina planer.
Men att det krävde ett tillmötesgående från kommunen på vissa punkter. En sådan punkt är vegetationen omkring huset och i området nedåt Strandgärdet. I mina ögon ligger Göransgården idag mitt i en lövskog. Under maj - oktober finns inte den utblick över havet och ringmuren som man skulle kunna förvänta. Den jag skall beskriva i min reklam och den man betalar för att ha från sitt hotell. Det utlovades en skötselplan även om den inte skulle kunna göras direkt.
Inget har hänt, jo strax före jul meddelade man mig att man kunde tänka sig att ta ner tre träd! Till råga på eländet har kommunen sett till att jag måste söka särskilt lov för varje träd jag eventuellt vill ta bort på den snålt tilltagna egna fastigheten. Fastighetens storlek skulle regleras i samråd mellan köpare och säljare, men det blev diktat från säljaren!
Jag ser det som en inkompetens-/idiotförklaring av mig, alternativt ett sätt för kommunen att sälja och håva in pengar, men fortfarande ha beslutanderätten kvar!
Det sliter mera att träta med motspänstiga politiker och tjänstemän än att utföra meningsfullt arbete. Jag är nog i gott sällskap bland företagare om den upplevelsen!
Plats 271 är välmotiverad! Lycka till med fortsättningen!
Den som är dum i huvudet är nog ingalunda politikern eller den kommunala tjänstemannen, utan den som envisas med att vilja driva företag i Gotlands kommun!
Visby den 15 januari 2008