Bilfri innerstad inte problemfri

Gotland2008-10-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är många som ondgör sig över bilarnas närvaro i Världsarvstaden.
Visst hade det varit skönt med en stad utan bilar, men hur skall en sådan stad fungera?
Då får man inte köra sin egen bil hem, där man har sitt garage eller uppställningsplats. Man får inte köra hem sina varor som man köpt i en butik utanför muren, för innanför muren finns ingen butik eftersom varuleveranser inte får köra dit. Vem har möjlighet att bo i sådan miljö? Hotellen får slå igen eftersom hotellgäster är vana att åka taxi ända fram till entrén. Restaurangerna får slå igen då de inte får några varor - eller kunder.
Kontoren slår igen eftersom ingen vill arbeta på en arbetsplats dit man året runt är tvungen att gå eller cykla. I ur och skur. Vem betalar hyra till fastighetsägarna så de har möjlighet att hålla fastigheterna i skick?? Vem skall skotta snö - för hand, om det blir sådana tider??

Det är en svår balansakt våra politiker har att göra. Men inte skall vi väl behöva gå tillbaka till häst och vagn? Det måste gå att hitta moderna och väl avvägda metoder så att de flestas intressen blir tillfredställda.
I tidningen 26 september fanns en insändare som åberopade att " När man i tyska Freiburg beslutade stänga stadskärnan för biltrafik, möttes beslutet även där av protester från näringsidkarna som menade att centrum skulle utarmas. Resultatet av den bilfria zonen blev istället tvärtom att försäljningen ökade"
Jag har varit med om minst tre handelsutredningar i Visby innerstad. Alla med landets ledande konsulter i ämnet. Samtliga har konstaterat att gågata måste ha en parallell led för varutransporter, taxi, handikappfordon och så vidare. Dessutom parkeringsplats på gångavstånd. Visby innerstad har för långa gångavstånd för att detta skall lyckas. Samma insändare hävdar också" att avgaserna från bilarna är direkt skadliga för vår medeltida stad". Om detta har gjorts en mätning för ett antal år sedan. Man hittade ingen skillnad innanför eller utanför muren. Den rapporten finns säker på Stadsarkitektkontoret.

I förordet till HANSESTADEN VISBY - ETT VÄRLDSARV finns att läsa:
"Visby kräver i egenskap av världsarv underhåll och utveckling på ett varsamt och genomtänkt sätt som inte äventyrar grunderna för världsarvsutvecklingen. Handel, restauranger, hotell och kulturutbud skapar en levande stadskärna ÅRET RUNT och behöver vidareutvecklas genom samverkande åtgärder i ett helhetsperspektiv." Detta torde innebära att våra beslutsfattare ,dess tjänstemän och rådgivare har att ta ställning, inte bara till bilarna i innerstaden, utan även frågor om handelsområden, trafik och parkering utanför muren som påverkar världsarvet. Beslutar man så aningslöst att de sista resterna av seriös handel lämnar innerstaden så blir det fritt fram för endast sommarhandel med det sortiment dom står för. Brunpapper i skyltfönstren och stängda butiker tio månader är inte upplyftande och inte värdigt en världsarvsstad.
Läs mer om