Bort med mjölken - det mår eleverna bara bra av
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är bra - ännu bättre vore det om vatten, lättdryck eller juice serveras till varje måltid i stället för mjölk.
Ända sedan i tonåren har jag varit skeptisk till svenska folkets omättliga behov av mjölk. Alla andra djurarter på vår jord slutar med mjölk när distadiet upphör.
Jag fick vatten på min kvarn genom en artikel i Expressen 29 maj 1990 och plockade fram den ur gömmorna. Där hävdar Olov Lindahl, professor i ortopedi:
- Drick inte mjölk, du kan bli sjuk. Allergier, benskörhet och åderförkalkning är några av de åkommor som kan drabba mjölkdrickare.
Professor Lindahl anser att det finns en rad orsaker till varför människor inte ska dricka mjölk.
- Vad vi inte vet är att mjölk toppar listan över födoämnen som vi är allergiska emot. Det är inte fettet som framkallar allergi, utan proteinet.
Att mjölk skulle vara nyttigt för benstommen vill Lindahl inte gå med på. Han hävdar att hans forskning om benskörhet visar att mjölk snarare berövar än tillför kroppen kalcium. Det finns nämligen mycket fosfat i mjölk och det tar bort kalciumet i mjölk.
Då - 1990 - hade benskörheten fördubblats i Sverige de senaste 20 åren. Lindahl hävdar att det är ett bevis för att vårt ivriga mjölkdrickande inte hjälper.
I medelhavsländerna - Spanien, Italien, Frankrike, Grekland - ser man aldrig en vuxen människa dricka ren mjölk. Vin eller vatten till maten är det normala. Antalet fall av benskörhet är betydligt lägre än i mjölkdrickande länder.
Professor Lindahl anser också att den mjölk vi dricker är förstörd.
- Pastöriseringen förstör näringsämnena och homogeneriseringen gör att fettet lättare kommer in i blodet och kan orsaka åderförkalkning och hjärt- och kärlsjukdomar. Den enda gång vi kan dricka mjölk med gott samvete är när vi ammas av våra mammor. Sedan är det varken nyttigt för barn och vuxna att dricka mjölk, menar Lindahl, som även framhåller att vi ska äta grönsaker i stället för att pimpla mjölk.
Jag själv, då? Tidigare köpte jag Gammaldags mjölk, som inte var homogeniserad. Den finns inte att få tag på längre - så vitt jag vet har Arla slutat att producera den mjölken. I stället skickar man ut centrifugerad mjölk till konsumenterna - mjölk vars fett har slagits sönder och bildar sylvassa pilar som enkelt kan ta sig in i blodomloppet.
En halv liter mjölk i veckan är min maximala konsumtion av mjölk - om jag ska göra en vit grundsås. Annars klarar jag mig utmärkt utan mjölk.
Mina katter avskyr mjölk - de klarar sig med vatten. Vuxna kor går inte och diar varandra. Den största delen av världens befolkning mister förmågan att bryta ner mjölksockret under uppväxttiden. Den förmågan mister för övrigt alla andra däggdjur också under uppväxten. I Skandinavien och i norra Afrika är mjölkallergi sällsynt. Det beror på att människorna nedärvt förmågan att bryta ner mjölksockret. Genen som nedärvts heter LAC*P.
Jag begriper mycket väl att mjölkdrickande ingår i vår svenska matkultur och att jag därför skriver för blinda ögon och inte för öppna sinnen.
Men säkert kommer en lobbyist från Arla eller LRF att gå i svaromål och skriva i egen sak.