Fyra gåtor från Gotland
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men några saker känns lika gåtfulla som när flyttlasset gick för fem månader sedan. Kanske kan läsekretsen hjälpa mig att lösa följande fyra mysterier?
1. Affärernas öppettider.
Jag trampar till jobbet mellan åtta och nio på morgonen. Då är affärerna stängda. Jag återvänder hem strax före sex. Med lite tur hinner jag kasta mig in genom dörrspringan i en affär, just innan de låser för dagen. Hittar jag inte det jag behöver, då får jag vänta till nästa dag. Eller nästa vecka.
Hur är det meningen att arbetande människor ska hinna handla, när butikerna stänger 18 eller ofta så tidigt som 17? Ska man ta semester om man behöver något som inte finns på Ica Maxi?
Jag trodde att affärsidén med en affär var att hålla öppet när folk har tid, men tydligen inte på Gotland. Och att slå igen klockan 13 på lördagar - då har en annan nätt och jämnt dukat av frukosten. Men vad vet jag, gemene gotlänning kanske fortfarande har mjölkningstiderna i generna och står och stampar utanför Snicken när solen just har klivit upp.
2. Gotlandsrabatten
Gotlänningar har halva priset på båtresan. Varför då?
För det första är biljettpriset redan ruskigt subventionerat med skattepengar (ungefär 260 kronor per biljett). För det andra är det snarare fastlänningar än öbor som borde ha billigare båtresor. För vill vi utveckla näringslivet är det väl bättre att de kommer hit och sprätter pengar, än att gotlänningarna lägger löningen på Stockholmsshopping?
3. Tidningstjatet
Ja, det händer att GA och Gula Tidningen,GT, skriver om ungefär samma saker på ungefär samma sätt. Men att tidningarna därför borde slås ihop - en synpunkt jag möter då och då, och som bland annat Radio Gotlands programledare Jocke Åstrand kampanjat för i veckan - har jag svårt att begripa.
Fläskkarré, ris och grevéost smakar ungefär likadant, oavsett om de kommer från Ica, Konsum, Willys, Obs eller Hemköp. Jag tycker ändå att det vore en riktigt korkad idé att bara för det slå ihop alla mataffärer till en enda.
Dessutom, och detta säger jag med risk för att ni ska börja kräva lägre prenumerationspris - man tjänar mer pengar på att ge ut två tidningar än bara en. Och tjänar man inte pengar, då blir det ingen tidning över huvudtaget.
Men att en programledare som får lön av statsanslag ska förstå sig på företagsekonomi är nog för mycket begärt.
4. Sudret
Sudret är betydligt större än Fide, Hamra, Vamlingbo, Öja och Sundre. Ändå kallas de fem socknarna för Storsudret. Snurrigt.
Sen finns det lite småmysterier också, som att gotlänningar röker och snusar mest i Sverige, trots att vi har landets lägsta löner. Eller att de under årtionden sönderkörda och sönderskjutna Hällarna av somliga plötsligt anses vara lika skyddsvärda som ringmuren. Men de nötterna knäcker vi en annan gång.
*******
Trevlig helg!