Gotland borde servera Sveriges bästa skolmat
Foto: Anders Wiklund/SCANPIX SWEDEN
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla som går till mataffären och köper halvfabrikat vet att det är mycket dyrare än om man skulle göra maten själv från grunden. Varför köper man då denna mat, där praktiskt taget allt är preparerat med olika mysiga kemikalier? Förmodligen för att det är enkelt. Det är ju inte så svårt att öppna en påse.
Att maten inte är nyttig vet alla, men man ser förbi detta. Skolelever äter denna näringsfattiga "halvfabrikat-mat" varje vardag. Det stora undret är att den verkligen äts. Eller blir den verkligen uppäten?
Efter debatten om nedskärningarna på skolmaten så sattes det i Säves matsal upp en skylt, där det varje dag står hur många liter mat som slängdes föregående vardag. Meningen med skylten är förmodligen att den ska få eleverna att tänka en extra gång innan de slänger mat.
Men varför slängs maten då? Kan det ha något att göra med att den inte smakade så gott?
Samtidigt som skylten finns där för att få eleverna att tänka anser jag att även skolmatspersonalen ska ta sig en funderare också, och även politikerna som styr.
Gotlands kommun vill väl ändå ha pigga elever som presterar bra och mår bra? Ibland undrar jag om de verkligen vill det när det enda det ska skäras ner på är barn och ungdomar. Det borde ligga i kommunens intresse att kunna visa upp elever som mår bra i skolan. Som tycker om maten och äter den istället för att slänga tusenlapparna i sophinken.
Det borde ligga i kommunens intresse att göra Gotlands skolmat till en av de bästa i Sverige. Ett projekt som är mer möjligt än omöjligt. Det borde ligga i kommunens intresse att över huvudtaget ha ett intresse.