Gotland - inte ens värt att försvara?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Samtidigt har kommunledningen hyrt ut Slite hamn för ca 100 miljoner kronor till Nordstream, ett bolag som kontrolleras av ryska intressen - allt i syfte att få en betald förbättring av Slite hamn.
En, som har reagerat mot detta förfarningssätt, är Jonny Fagerström, överstelöjtnant i Skövde. På Expressens hemsida skriver han:
Den som följt den ryska anstormningen mot Georgien med 10 000-tals soldater och flera hundra stridsvagnar kan konstatera att det kanske ändå fanns en tid när Sverige kunde stå emot ett sådant anfall. I dag har dessvärre det utfattiga lilleputtlandet i Kaukasus med sina fem brigader betydligt bättre möjligheter än Sverige skulle haft i samma läge. Vi kan inte ställa upp ens en bråkdel av Georgiens numerär. Enligt alla rapporter och beredningar kan sådant givetvis inte hända Sverige, men allteftersom krisen förvärras, efter en serie icke opportuna ryska beslut, pekar analyser på att det inte är otänkbart att de ryska vapnen kan vändas mot Ukraina eller Baltikum. Redan långt innan dess är dock svenska intressen hotade. Nordstream, bolaget som ska bygga gasledningen i Östersjön, ägs till 51 procent av Gazprom. Gazprom är världens största naturgasleverantör och svarar för omkring 20 procent av världens gasproduktion. Ryska staten äger 51 procent. Tyska Wintershall, ägt av kemikoncernen BASF, och energiföretaget Eon Ruhrgas, ägt av kraftbolaget Eon, delar på resten av aktierna.
Jonny Fagerström konstaterar att hamnen i Slite redan nu är uthyrd till Nordstream under många år för ca 100 miljoner kronor. Och han skriver:
- Hamnen i gotska Slite är redan nu uthyrd till Nordstream under många år för ca 100 miljoner kronor. Vem tror att ett svenskt nej till en gasledning skulle accepteras av Ryssland när det inte ens accepteras av Gotlands kommun. Redan i dag trafikeras hamnen av ryska fartyg och rysk personal. Svenskt försvar på Gotland är utraderat sedan flera år och en liten fiende med rätt inställning kan med lätthet hävda det gotländska territoriet genom att gruppera i viktiga hamnar och på flygfält. Gotland kan vara ryskt genom bara en not till UD, inte ett skott behöver avlossas. Skulle någon bry sig? Varför skulle EU och Nato ge sig in i en konflikt med Ryssland för en ö som inte är värd att försvara, när Sverige dessutom hotat stora ryska ekonomiska intressen som stöds av både Tyskland och EU? "Die dummen Schweden" får skylla sig själva som inte förstått ett långsiktigt ryskt ekonomiskt, militärpolitiskt expansivt perspektiv. Scenariot torde för somliga te sig som "en negativ syn på den politiska utvecklingen i vårt närområde".
Jonny Fagerström kommer med en anmärkning när han framför hypotesen att om jordens temperatur skulle skena och haven stiga med sju meter så skulle det i och för sig lösa Gotlandsproblematiken.
Och han avslutar:
- Den sista anmärkningen kanske hade varit "kul" om inte alla vilda och opportuna spekulationer om eventuella fuktskador i en avlägsen framtid tog tankemöda och resurser från det faktum att en storbrand med totalhaveri som följd redan i dag kräver en ordentlig hemförsäkring. Denna hemförsäkring är tyvärr avvecklad.
Det utrikespolitiska läget har förändrats efter Rysslands angrepp på Georgien. De baltiska staterna hyser oro för Rysslands stormaktsambitioner. I dessa stater finns medborgare som har ryskt medborgarskap - och som därmed ska "skyddas " av Ryssland.
Eva Nypelius (c) med sitt anhang av ja-sägare har insett faran för sent. Det är inte en miljöprövning som är det mest intressanta - snarare en politisk prövning av den ryska stormaktsambitionen att ta kontroll över Östersjön.
Cui bono? (till vems fördel?)