Hoffstedt väljer spelbolagens sida

Gotland2007-08-02 01:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gustaf Hoffstedt (m) och Christofer Fjellner (m) Europaparlamentariker, har i ett debattinlägg i GA 1.8 bemött mitt svar till Hoffstedt 26.7 angående det svenska spelmonopolet och Hoffstedts uttalade vilja att göra Gotland till ett svenskt Malta med internationella spelbolag som bas. Hoffstedt gör stor sak av att Christer Brandberg, vice ordf i "Stockholms travförbund" - Hoffstedt menar väl Stockholms Travsällskap? - delar Hoffstedts uppfattning då han har uttalat att "Politrukernas toppstyre och statsmonopolet har försatt svensk travsport i djup och akut kris..." Därmed slår Hoffstedt fast att jag inte är representativ för travsporten.Sanningen är en annan; det är Brandberg som inte är representativ för travsporten.I ett debattinlägg i Travronden 5.6 går företrädare för travsporten till hårt angrepp mot Brandbergs inlägg. Bland undertecknarna märks Patrik Sandin, ordf i STC, Claes Lundell. vice ordf i STC, Margareta Wallenius-Kleberg, ordf i ASVT, Göran Lagergren, ordf i BTR, Göran Löfgren, ordf i RST, Claes-Erik Sandström, ordf Sleipner, Bengt Larwik, ordf STaR och Jan Hyttring, ordf SPTF.Jag citerar: " Hästägaren Christer Brandberg har i sin attack på DN-debatt 27 maj fått det mesta om bakfoten både vad gäller sin analys som sina framtida lösningar för travsporten. Det finns flera avskräckande exempel i Europa, som visar att där spelmarknaden är fri ger spelbolagen bara tillbaka skärvor av sin vinst till arrangörer och aktiva. Travet måste i stället ges rimliga villkor av staten att slåss på en allt tuffare nationell och global marknad. Så är det inte i dag. Genom att travet förfogar över ett eget spelbolag vars syfte är att skapa så mycket pengar som möjligt till hästägarna, de aktiva och travbanorna försvinner inga pengar till andra vinstintressen. I en öppen marknad med en rad olika spelbolag som erbjuder spel på våra travtävlingar säger det sig självt att dessa intressen inte kommer att ge hela sin vinst tillbaka till hästägare och travbanor! En sådan ordning skulle slå hårt mot travets redan ansträngda ekonomi, på intet sätt rädda den, som Brandberg kastar ur sig."
Och fortsätter: "I England har man den öppna spelmarknad som Brandberg förespråkar. Dessa spelbolag ger en dryg procent av sin omsättning tillbaka till hästägarna. Det kan jämföras med de cirka 12 procent av omsättningen som ATG levererar till travet varje år. Översatt i pengar skall ATG:s 1,4 miljarder ställas mot den fria spelmarknadens 140 miljoner kronor. En engelsk situation skulle på ett år slå travsporten i spillror. Där har man i dag en trist situation där hästsporten hålls uppe av några få miljardärer som byter pengar med varandra på hästauktioner och i storlopp, som de själva finansierar med insatser.
Ett annat avskräckande exempel utgör travet i Holland där man för några år sedan överlät spelet på ett välkänt spelbolag (Ladbroks/min anm) som i dag ihärdigt agerar för att komma in på den svenska spelmarknaden. På några få år var den holländska travsporten i ruiner och man har inte lyckats hämta sig sedan dess.
Styrkan i den svenska modellen är kopplingen mellan ATG och hästnäringen. Travsporten är en demokratisk folkrörelse som finns över hela landet. Inte bara i Stockholm. Alla de spelbolag som nu säger sig vilja arrangera spel på travsport i Sverige lär inte göra det av omsorg till hästägare, uppfödare, aktiva och ungdomsverksamhet eller satsningar på att behålla och utveckla travbanor i landet. De gör det av en enda anledning: att tjäna pengar till sina ägare.
Det är dessa utlandsbaserade bolag som med sin aggressiva och olagliga annonsering i dag tillåts parasitera på våra arrangemang utan att betala något till näringen eller något till staten i form av skatt. De stora konkurrensfördelar de på detta sätt snor åt sig är anledningen till deras stora framgångar. Hur intresserade är dessa bolag att etablera sig i Sverige om de ges samma villkor som ATG arbetar under - att leverera hela vinsten till näringen?
En mycket stor majoritet av EU-länderna har förstått de här sambanden och kommer att behålla en reglerad nationell spelmarknad där sociala skyddshänsyn är en mycket viktig faktor och spelreklam skall hållas på en ansvarsfull nivå."
Slut citat.Min slutsats är att de globala spelbolagen parasiterar och bryter mot dataupphovslagen. Det är plundringståg, olaglig verksamhet och en tjuvarnas marknadHoffstedt väljer bolagens sida och en välkomnande väg till Gotland för dessa bolag. Jag, å min sida, visar kalla handen och ställer mig i stället på travsportens sida.Baksidan av etablering av de globala spelbolagen på Gotland vill inte Hoffstedt debattera. För honom är Visbytravets framtid ointressant. För honom är gotländsk uppfödning av travhästar ointressant. För honom är gotländskt hästägande ointressant. För honom är alla arbetstillfällen inom travsporten på Gotland ointressant. Det som är intressant för Hoffstedt är att de globala spelföretagen ska generera vinster till sina aktieägare. Oavsett om de sänker travsporten i Sverige. Själv förespråkar jag marknadsekonomi, men den ska ske på lika villkor för aktörerna och inte medföra negativa sociala konsekvenser.
Läs mer om