Fler initiativ för klimatet krävs på Gotland

Ökad användning av vind- och solenergi är några av de åtgärder som krävs för att möta utmaningarna kring klimatet.

Ökad användning av vind- och solenergi är några av de åtgärder som krävs för att möta utmaningarna kring klimatet.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Gotland2022-07-23 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

Igår var jag och Eva Nypelius på Bottarve för samtal om klimat och miljö. Initiativtagare var Gretas gamlingar. Socialdemokraterna har mycket vi ser att vi vill göra om vi får förtroende efter valet. Vi ser att fyra år har gått utan några initiativ från Alliansen. Mycket har gått i fel riktning. 

Genom senaste IPCC-rapporten vet vi att den biologiska mångfalden måste bevaras och ökas. Socialdemokraterna ser vikten av flera åtgärder som Alliansen bromsat. Region Gotland har ett innehav på sammanlagt 1763,5 hektar produktiv skogsmark. Vi ville föra in mål att Region Gotland ska vara föregångare i att testa nya metoder inom hållbart nyttjande av skog, att förvalta skog i ett förändrat klimat samt ha en skogsförvaltning i framkant, stor variationsrikedom, höga naturvärden samt hyggesfritt skogsbruk. Det röstade Alliansen ner. Socialdemokraterna vill också se mål om ökad andel ekologisk mat i regionens verksamheter mot nationella målet om andel på 60% (nu 28%). Det röstade Alliansen nej till. Vi behöver samverka med markägare kring utveckling av våtmarker vilket skulle gynna både biologisk mångfald och på längre sikt grundvattnet. Pengar finns att söka för det. Alliansen har helt struntat i sånt. 

Vattnet är vår viktigaste resurs. Vi måste vara i framkant med innovativa och småskaliga VA-lösningar som komplement. Vatten måste hindras rinna av ön. Sådana förslag och lösningar finns. Alliansen styr inte i sådan riktning. Istället mer av samma. Vi vill göra Blått Centrum till en ledande kraft i utvecklingen av friska hav samtidigt som bredare uppdrag kring vatten generellt skulle kunna landa där. 

Omställning av transporter och kommunikationer är avgörande. Takten måste öka i elektrifiering av fordon och andelen förnyelsebara bränslen i tung trafik och färjetrafik måste öka. Infrastruktur som gör att människor känner sig trygga att byta till nya bränslen och el är avgörande. Vi vill ha en trygg och säker bastrafik med färja. Alla transporter måste klara nuvarande och framtida miljökrav. Vi vill att det ska finnas möjlighet till kompletterande gröna avgångar. Kollektivtrafiken ska ha stomlinjer med tät trafik och anropsstyrd kompletteringstrafik. Vi hade velat införa anropsstyrd trafik i ett försöksområde. Det röstade Alliansen nej till. Så är det ökad egen produktion av vind- och solenergi och tredje kabel osv. Där är vi överens med Centerpartiet uppfattar jag medan andra förespråkar kärnkraft på Gotland. 

Viktigast av allt är dock att jobbet måste öka. Taktpinnen att gå först måste tas. Det har gått fyra år utan initiativ. Det är fyra år för mycket. 

Meit Fohlin (S), oppositionsråd

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.