Koldioxid - framtidens fordonsbränsle?

Gotland2007-12-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sandia National Laboratories har forskat på spjälkning av vatten med solljus för att få fram väte och syre och med samma teknik har de lyckats spjälka bort en syreatom från koldioxidmolekylen och fått fram kolmonoxid.
Sandia är ett företag som ägs av den amerikanska vapentillverkaren Lockheed Martin.
Man arbetar bland annat med säkerhet kring kärnvapensystem och energifrågor. I energifrågor arbetade företaget som nämnts ovan med att med solljus spjälka vatten till syre och vätgas. Vätgas kan användas som motorbränsle. Försöken har varit positiva varför man också försökte att spjälka bort en syreatom från koldioxid och på så sätt få fram kolmonoxid som tillsammans med väte kunde bilda metanol. De har i laboratorieförsök visat att hela kedjan från koldioxid till metanol fungerar.
Laboratorieförsöken har varit så lyckade att Sandia National Laboratories den 5 december 2007 ansåg att nyheterna kunde meddelas för omvärlden. De anser att inom 15 till 20 år skulle metoden kunna tillämpas i stor skala. Försöken inriktas också på att ta vara på luftens innehåll av koldioxid.
Skulle tekniken vara möjlig i stor skala skulle vi kunna använda solljus för att spjälka koldioxid och sedan få ett motorbränsle utan miljöpåverkan. Vätgas är lätt att erhålla genom att värma upp och hälla vatten över det varma kolet. Varmt kol (700 grader) och vatten ger koldioxid och väte.
Denna typ av forskning är viktig så att vi i framtiden kan förkasta etanoltillverkningen. Etanolframställning är dyr och nettoenergin är ofta negativ, det vill säga vi stoppar in mer energi än vi får ut.
Läs mer om