Kostar det så smakar det?

Gotland2009-04-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Gotlands kommun har som förslag att bygga tre stora centralkök på ön, så kallade cook-and-chill, och har budgeterat 62 miljoner kronor för detta.
De tre köken skall tillaga och kyla ner mat som sedan transporteras ut till kommunens inrättningar. På skolor, äldreboende och vårdinrättningar ska mottagningskök värma upp maten och servera den.
Om man googlar på "cook and chill" får man redan på första träffen upp två kommuner, Borlänge och Tibro, som har testat detta och sedan lagt ner för att det blev dyrare än tidigare system. Ölandsbladet skriver också att det är fyra gånger så energikrävande att laga cook-and-chill.
Vad gör Gotlands kommun om det visar sig att cook-and-chill blir för dyrt? Vem skall kommunen sälja de tre stora centralköken till? Finns det en andrahandsmarknad för dessa kök? Insatsen är 62 miljoner kronor och vad kostar en eventuell nedläggning? Det låter dyrt.

I Gällivare kommun blev maten dyrare med cook-and-chill och enligt vice kommunalrådet var utredningen, som låg till grund, inte realistisk. Den 20, 28 och 29 april hålls det medborgardialog på ön. Jag ska gå och höra om Gotlands kommuns utredning verkar realistisk.


Läs mer om