Krisen i Gaza - vems fel är den?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På ett mänskligt plan har jag faktiskt inte kunnat annat än glädjas med de palestinier (de som verkligen är civila) som har trängt sig igenom Muren/Barriären mellan Gaza och Egypten för att andas fritt och handla även sådana saker som inte är strikt nödvändiga som mjukostar, rökverk, cement, motorcyklar, kryddor och jag vet inte vad. Sju månaders belägring är inte kul särskilt inte kombinerad med ett ökande förtryck från Hamas-regimen mot oliktänkande och Fatah-sympatisörer.
Efter Hamas kupp har Israel i stort sett inte släppt förbi annat än absolut nödvändiga varor i form av basmat, mediciner och bränsle till Gazas enda elverk. Israel har i princip inte tillåtit palestinier att lämna Gaza via gränsövergångarna Karni och Eres annat än i ömmande fall, som till exempel svårt sjuka personer för vård i Israel.
Samtidigt har Egyptens gräns med Gaza, Rafah, varit helt stängd sedan juni 2007, då dess "europeiska personal jagades bort av Hamas" (DN 24/1-2008).
Anledningen till Israels blockad - förutom Hamas-kuppen - har givetvis varit de ständiga attackerna mot Sderot och andra städer och byar i södra Israel. Att tro att Hamas inte skulle ha kunnat stävja dessa beskjutningar är med förlov sagt nys. Islamiska Jihad och andra terrorgrupper har kunnat härja fritt i norra Gaza och förutom Kassam-raketer har man nu också krypskyttar. De dödade häromdagen en colombiansk volontärarbetare på kibbutzen Ein Ha Shlosha. Hamas deltar numera sedan några veckor helt öppet i striderna med Israel, vilket också har lett till höga dödstal bland Hamas beväpnade gren nyligen.
Vad som nästan helt kommit bort i den dåliga belysningen är annars att Hamas bombade södra Israel med mer än 170 raketer förra torsdagen (17/1) före blockadens inledning i söndags. Efter blockaden har bara fem raketer slagit ner i Israel. Nu har beskjutningarna mot startat igen efter Israels lindring av blockaden på måndagen.
Sedan i söndags har det varit en kanonad av beskyllningar mot Israel från de flesta utlandsredaktioner och organisationer. "Det finns inget vatten, ingen el, ingen mat, barnen dör på sjukhusen m.m." (TT ,Aftonbladet, SvT, SvD, Broderskaps hemsida fl). Ingen har dött!
Vad som däremot inte har kommit fram annat i en artikel av Nathan Shachar i DN den 22 januari (finns inte på nätet) är att elen till 70-75 procent täcks via främst israeliska elbolaget (IEC) i Ashkelon - också ett populärt mål för attacker - och det egyptiska elverket i el Arish. Elbolagen har inte släckt ner elförsörjningen! Se också den israeliska tidningen Ha?aretz (www.haaretz.com/hasen/spages/946709.html) Lätt tillgänglig för även andra utrikesreportrar som ids och har någon slags ambition på att vara sakliga.
Hamas hade inte behövt stänga det enda elverket i remsan för att Israel en enda dag drog in på leveransen av dieseloljan som driver verket och producerar elströmmen för främst norra Gaza. Det fanns ännu gott om dieselolja i remsan enligt huvudleverantören Israel. Och hur som helst täcker elverket som mest bara ca 25- 30 procent av hela elbehovet i Gaza. Det är Hamas som har släckt ner delar av Gaza (de delar som tilläts att filmas).
Och hur var det nu med stearinljuskrisen? Titta på följande länk från DN i måndags.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=734890
Var kommer ljuset på skärmen i bakgrunden ifrån? Stearinljus? Hmmm.
Hamas anser uppenbarligen att kriget mot Israel går före tekniskt underhåll. "Låt israelerna stå för merparten av strömmen i Gaza, och när de konstrar som nu, kan Hamas vända också det till en propagandaseger." tycks Hamas tänka. Man kan konstatera att de hade rätt.
En viktig fråga är naturligtvis också om Israel gör rätt med sin ganska hårda blockad? Jag vet inte faktiskt. Borde inte allt som inte kan användas mot Israel militärt kunna levereras till befolkningen på Gaza? Jag har svårt att se vad mjukostar och cigaretter har för säkerhetsvärde för Israel. Sanningen är väl den att Israels regering famlar sig fram i syfte att stoppa beskjutningarna från norra Gaza in i södra Israel och prövar sig fram med än det ena, än det andra. Det Israel absolut vill undvika är en fullskalig militär invasion av det tättbefolkade Gaza med vad det kommer att innebära av förluster i människoliv på båda sidor.