Metangasen och miljön - fortsätt att äta gotländskt kött
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den sistnämnda rapporten är viktig för att förstå vad egentligen växthuseffekten är. Vi tror att Tara Aldén-Joyce och Simon Tobler Westerlund från Grön Ungdom inte riktigt vet vad de skriver om. (GT den 5 april och GA 15/4)
För det första: metangasens molekylvikt är endast 16 viktsenheter, vilket gör att metan är bland de lättaste av alla gaser i atmosfären. Jordens dragningskraft har svårt att hålla kvar gasen
För det andra: Gasens mängd i atmosfären räknas i ppb (parts per billion) medan koldioxid räknas i ppm (parts per million). Halten koldioxid i atmosfären var 379 ppm medan halten metan var 1, 8 ppb. De båda gasernas återstrålning till jorden var 1.66 resp. 0, 48 W/kvadratmeter. Detta gäller för år 2005.
Vanligen anges det i litteraturen att den relativa temperaturförändringen per massenhet ökad mängd av metangasen i atmosfären är 60 i jämförelse med motsvarande siffra för koldioxid som är 1. Grön ungdom påstår 72 för metangas vilket i och för sig inte spelar så stor roll.
För det tredje: Ändringen av återstrålningen hade ökat för koldioxid med 13 % medan för metan var motsvarande ökning noll. (Det gäller från 1995 - 2005.)
För det fjärde: Kurvan för koncentrationen av metangas i atmosfär planar ut. (jmfr isotopernas tillväxt i en reaktor under gång).
Vårt inlägg handlade om metangas i atmosfären inget annat. Skriv om det och visa på vilka punkter vi har fel. Gärna med motiveringar och källor.
Fortsätt gärna att äta gotländskt nötkött. Korna går ofta på extensiva strandbeten och får sin vattenförsörjning från havet. Sötvatten är egentligen inte en flaskhals utan mer hur vattnet är globalt fördelat. Sojauppfödda nöt bör av miljöskäl undvikas.