Missuppfattningar om gillet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Varför åker Gotlands Kommun till Gotlands Gille i Stockholm. De män som är med i denna förening bor ju uppenbarligen inte på Gotland.
Gotlands Kommun och Gotlands Gille stod som arrangörer av detta samråd. Ett samråd som i positiv mening handlade om Gotland och dess framtid. Samrådet vände sig till sommargotlänningar, utflyttade gotlänningar, människor som funderar på att flytta till Gotland, driver eller funderar på att driva näringsverksamhet på Gotland eller är allmänt intresserade av Gotland, men med hemvist på fastlandet. Alla var välkomna och det gjordes ingen skillnad på ålder, kön, bakgrund eller åsikt.
Det var alltså dessa människor som skulle sia om öns framtid och inte gillets egna ledamöter i första hand.
En av kommunens målsättningar för framtiden är att öka befolkningsantalet på ön. Siffran 65000 gotlänningar år 2025 har nämnts. Skälet är att ju fler gotlänningar som arbetar och betalar skatt, desto mer intäkter får kommunen, till fromma för den service och trygghet man därmed kan ge sina invånare.
Mot den bakgrunden är det kanske rent av klokt, att kommunen vänder sig till Stockholmstrakten där det bor många människor som skulle kunna tänka sig att flytta tillbaka eller ner till ön om villkoren blir de rätta. Om dessa människor, bland vilka det finns duktiga entreprenörer och välutbildade människor, kan lämna synpunkter på förbättringar så är det väl alldeles självklart att kommunen bör lyssna på dem.
Varför hör våra företrädare inte av sig till oss, ute i de gotländska socknarna?
Här kan jag ge CHE ett tips. Läs kommunens hemsida där det står en hel del om arbetet med "Vision Gotland 2025". Där beskrivs bland annat hur man vänt sig till det gotländska samhället under en relativt lång tidsperiod just för att hämta in gotlänningarnas synpunkter. Gotlands kommun har således gjort precis det som CHE efterlyser.
Dessutom har vi inget förbud mot att kvinnor deltar. Därmed blir vi dubbelt så många.
Återigen, vi bjöd in människor från hela det "Gotländska Stockholm" oberoende av kön, ålder, bakgrund eller åsikt. Ungefär hälften av de som kom (c:a 280 personer) utgjordes av kvinnor. Alltså blev vi, med CHE:s logik, dubbelt så många.
Slutligen förtjänar det att framhållas att seminariet blev en publik succé. Vi ledamöter i Gotlands Gille känner starkt för Gotland.
Många har stugor på ön och tillbringar en hel del tid på Gotland. Åtskilliga har bibehållen kontakt med släkt och vänner.
Vi har ett genuint intresse av att det går bra för Gotland och bidrar gärna med att spendera våra pengar, när vi handlar eller renoverar stugor, till den gotländska näringen.
För Gotlands Gille i Stockholm,