Ny form av kyrkoval behövs
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skräckexemplet på valdeltagande torde Gerum vara, där antalet röstande var färre än de som skulle väljas. Det är inte trovärdigt att ha ett sådant system.
Jag hoppas att det låga valdeltagandet påskyndar ett nytt system som kan träda i kraft redan vid nästa val.
Ett system som möjliggör att Svenska Kyrkan äntligen börjar agera som ett fristående trossamfund, befriat från att agera som en dålig kopia av valsystemet till kommun, landsting och riksdag.
De tre grupper (Kyrklig Samverkan, Centern och Posk), som nu finns representerade hos oss i Visby Stift kan mycket lätt göra gemensam sak och driva den frågan via våra olika kanaler.
Det gäller nu att övertyga andra nomineringsgrupper i kyrkomötet om ett enklare system. Socialdemokrater och moderater har konsekvent varit emot detta. Sverigedemokraterna och högkyrkliga Frimodig Kyrka har genom lågt valdeltagande kunnat skaffa sig ett orealistiskt antal platser i kyrkomötet.
De skulle sannolikt förlora på ett enklare valsystem.
För andra gången i rad fördubblar Sverigedemokraterna i princip sina platser - är det den utveckling vi vill se i Svenska Kyrkan?
Jag vill gratulera Kyrklig Samverkan till att behålla platsen i Kyrkomötet. Det är unikt i Sverige att en lokal nomineringsgrupp lyckas med det tre val i rad.
Det blir ett tufft och viktigt uppdrag att försvara de gotländska ödesfrågorna: Skut kvar i Visby Stift och stiftet kvar som eget stift.
Vi i Posk kommer att stödja det arbetet via våra egna nationella kanaler.