Orealistiska planer grundade på myter
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Danmark släppte ut (2004) 10,3 ton koldioxid per capita och år motsvarande siffra för Sverige 6,6 ton per capita och år. Ett annat land som lovprisas i vindkraftssammanhang är Tyskland. Tyskland släppte ut (också 2004) 10,5 ton per capita och år.
Hur kommer då Gotlands energibalans att se ut år 2025? Kanske behöver Visby med omnejd flera stora värmekraftverk (eldade med biobränsle, finns de kvantiteterna) som går för högtryck? Vindmöllornas andel kan vara god om det blåser mindre god när det blåser en så där 4 - 7 sekundmeter och ingen när det är vindstilla. Lastbilarna kör i skytteltrafik för att stilla hungern i de omätliga ugnarna och kodioxidröken kommer att tjänstgöra som växthusgas i 80 år.
Vi tror med bestämdhet att de som har författat och Kommunfullmäktige som beslutade miljöplanen skulle ha haft en stor nytta att ta reda på verkliga förhållanden. Det går alltid bra att fantisera i teorin; praktiken är då och då något helt annat.
Nästa myt är att danskarna är nöjda med sina verk. För att Danmark skall uppnå de uppsatta miljömålen måste Danmark bygga ut sin redan stora vindkraftspark och placera där det blåser mest. Hela 24 av de 28 blåsigaste kommunerna i Danmark som den danska tidningen Politiken ringt säger att de inte vill ha några nya vindkraftverk. De nya vindkraftverken är upp till 150 meter höga. Men på Gotland, som har ungefär samma andel el från vindkraft som Danmark, är det okey i det gotländska kulturlandskapet. Gotland har ju också egna miljömål som skall uppfyllas. Lite måste man ju offra av kulturlandskapet och boendet för miljöns skull tycks vara styrmedlet.
Vi har som ovan nämnts, sedan årets början följt vindmöllorna i Danmark, sett vilka stora variationer som det blir dag för dag och från timme till timme. Variationerna är stora samt helt oförutsägbara och trots att bidraget till Danmarks energibalans är liten måste variationerna pareras med olja- och kol.
Sverige skall ju vara bäst i klassen klimathysteri? Här på Gotland har det till och med blivit till en överkurs. Men att hänvisa till en stor och hänsynslös utbyggnad av vindkraft utan att ha något förslag till hur reserveffekten, som ständigt måste finnas tillgänglig, skall lösas samtidigt som man vill att kärnkraften skall fasas ut ur det svenska energisystemet är inte ansvarsfullt.
Vi tycker att Gotland borde se över sina miljömål när det gäller hur Gotlands energiförsörjning skall se ut i framtiden. Som energimålen nu är skrivna är de helt orealistiska eller ouppnåbara. En målsättning skall vara uppnåbar. Är den inte det måste målformuleringen skrivas om eller helt utgå.