Skuggorna i Almedalen

Gotland2009-07-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
På det egyptiska museet i Kairo står en liten staty av Farao omgiven av två andra figurer. De är gudarna Horus och Seth, vilka försöker ge honom råd. Horus är guden för struktur och förutsägbarhet och Seth är guden för oordning och kaos. Man kan förstå dilemmat för dem som hade auktoritet med sådan rådgivning.
Det mesta som vi lärt hittills om ekonomi, handlar om centrala auktoriteter, kontroll och förutsägbarhet. Dock finns det en utmaning. "Vi må vara söner och döttrar till Horus, men vi lever i Seth´s värld!" (Wolfgang Grulke)
Det kan vara värt att reflektera över detta dilemma, när lösningarna saluförs på idémarknaden i Visby. Är dessa anpassade till i en värld där Seth´s närvaro alltmer gör sig påmind och mångas tankefingrar vill tala för Horus typ av lösningar?
När tanke-tornerspelen utspelas i seminarier och debatter, vem har vilken följeslagare som väpnare? Det är inga enkla vågskålar som balanseras. Även om jakten på stabilitet och känslan av kontroll är starka drivkrafter, så gör sig det ´ganska komplexa ´ sig ständigt påmint inom den medeltida ringmuren, i resturangminglets brus och i budskapens intentioner.
Var finns förnyelsen i stabiliteten?
Var finns riktningen i kaoset?
Vilka delar på rätten att göra intryck i hjärnornas välplöjda fåror?
Den som lyssnar lite mer än ropar, får kanske veta vartåt det lutar i den - när värmen stiger - ännu inte vattenfyllda hamnen i Almedalen.
Nyhetsspridarna letar, speglar och tolkar tecknen. Det lilla kaoset breder ut sig, alltmedan världsarvets sjudande mummel hörs ut över havet i...

Läs mer om