Tänk på vilket land köttet kommer ifrån

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Gotland2008-06-11 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag vet inte hur jag ska uttrycka mej om all skit vi bönder får ta emot. Men jag vill börja med dessa insändare som man har kunnat läsa om i tidningen gällande köttproduktion. Visst släpper nötkreaturen ut en massa föroreningar, men det gör väl människan också?
Och varför tillåts vår existens?
Det finns väl ingen som har gjort moder jord så mycket ont som människan?

För att minska utsläppen kring nötkreaturen så kan man väl för guds skull äta i alla fall Svenskproducerat kött, i bästa fall till och med närproducerat. Det måste ju vara mer miljövänligt att äta kött som har producerats på en gård med kanske 200 djur och sen transporterats 20-30 mil till affären än kött som är producerat på en gård i kanske Australien med 20 000 djur, uppfödda på till exempel den omtalade sojan, bara för att vi svenskar vill ha billig mat.
Vill man värna om miljön så är väl inte de där extra tio kronorna sån stor skillnad på köttet, men för klimatet.

Sen till alla som tycker att vi mjölkbönder inte behövde prishöjningen på mjölken kan ju kolla upp hur mycket priset på bland annat diesel, spannmål, konstgödsel har ökat. Så i det långa loppet gav prishöjningen inte så många ören extra/liter. Dessa ören som blir till över kan vi gott vara värda för speciellt den goda djurhållningen vi har här i Sverige jämfört med många andra länder och trots allt så är det ju MAT vi producerar.
Kortfattat: När ni nu går i affären så tänk nu på vilket land er mat är producerad i, och hur mycket det är som i grunden egentligen kommer ifrån lantbruket . Det är ni som styr vad affärerna ska sälja, slutar ni att köpa utländska produkter, minskar utsläppen, det säger sig självt. Tänk först ät sen.
Smaklig måltid önskar jag er alla.
Läs mer om