Var ska maten lagas?

Gotland2007-10-30 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vem ska ansvara för maten i de kommunala köken, och var ska den lagas?
Det är frågor som det just nu funderas över i Gotlands kommun. En fråga som också berör oss som är föräldrar, elever, boende eller anhöriga, därför hoppas jag det blir en bred diskussion innan besluten fattas.
Det man nu föreslår från ledningskontoret är att all matlagning inom skola, sjukvård och äldreomsorg ska skötas av en nyinrättad serviceförvaltning.
Betyder det ökat inflytande för elever, föräldrar och boende, eller betyder det att deras möjlighet att påverka maten minskar?
Vad innebär det för arbetet med hälsofrämjande skola/förskola, där maten är en viktig del?
Vad betyder det för möjligheten att se maten som en viktig kvalitetsfaktor inom äldreomsorgen?
Vad innebär det för förskolornas möjlighet att ha eget kök, något som många föräldrar efterfrågar?
Frågor som jag vill ha svar på, och hoppas många lämnar synpunkter på före beslut.
Samtidigt som man föreslår att maten förs över till en serviceförvaltning finns andra förslag om att centralisera matlagningen till färre, det talas om tre, kök på Gotland.
Det innebär att man ska laga mat på betydligt färre ställen, och att varm mat inte längre skall transporteras, utan att man istället ska leverera kyld mat för flera dagars behov. Det finns fördelar med färre kök. Det påstås bli billigare, det blir enklare att erbjuda heltidstjänster.
Men hur blir maten?
Hur blir möjligheterna att lokalt påverka vad som serveras?
Blir det mer spill? I den aktuella diskussionen om klimatfrågor är matens klimatpåverkan en av de mest aktuella frågorna, och man tar bland annat upp det stora spillet i storhushållen. För mat som slängs är all klimatbelastning till ingen nytta. Skall det lagas mat på fler ställen eller på färre, trenden i landet är olika, på en del håll satsar man på kyld mat.
På andra håll te x i Stockholm har man på en del äldreboenden återgått till att laga mat på platsen. Jag för min del tycker att mat är en viktig del av det hälsofrämjande arbetet inom både skola och äldreomsorg.
Jag tycker att vi ska satsa på bra, helst närproducerade livsmedel som lagas nära de som skall äta.
Vad tycker du?
Och kommer kommunledningen att ta initiativ till en bred och öppen diskussion före beslut?
Läs mer om