Vindkraft minst dubbelt så dyrt som kärnkraft

Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Gotland2009-02-04 00:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ordföranden i folkkampanjen mot kärnkraft, Göran Bryntse, påstår (GA 27/1) att billigare energi inte stärker svensk industris konkurrenskraft. Bryntse tror istället att det räcker med ytterligare energieffektiviseringar och satsningar på dyr vindkraft för att sänka industrins energikostnader och öka tillgången på klimatneutral energi i Sverige. Det verkar dessutom ha undgått Bryntse att Finland har drabbats av ryska pålagor på virkesexporten.

Naturligtvis ska industrin fortsätta att energieffektivisera. Sedan 1970 har basindustrins produktion tredubblats samtidigt som energianvändning i stort sett är oförändrad och utsläppen av koldioxid minskat kraftigt. Att fortsätta energieffektivisera är ett överlevnadskrav på den globala marknaden och jag kan garantera att det är en prioritet för den svenska basindustrin. Bryntse har tidigare haft en del intressanta enskilda idéer, men den potential för effektiviseringar som han beskriver finns helt enkelt inte i befintliga industrier. Bryntse borde konkretisera sina energisnåla pumpar, fläktar och motorer. Finner man att de fungerar i verkligenheten och inte bara är visioner och drömmar så kommer givetvis industrin att med glädje ta till sig hans energisnåla idéer.

Vad gäller kostnaden för att framställa el är Bryntses påstående att den skulle vara billigare att framställa med vindkraft än med kärnkraft rent ut sagt nonsens. Det är minst dubbelt så dyrt att framställa koldioxidfri el med vindkraft jämfört med kärnkraft. För tydlighetens skull; det är inte bara Elforskningsinstitutet, Vattenfall, ABB, Lappeenranta University of Technology med flera som bedömer att kostnaden för kärnkraft är mindre än hälften av vad el från vindkraft kostar. Det gör också International Atomic Energy Association (IAEA) och naturligtvis alla de länder som idag storsatsar på klimatneutral kärnkraft till exempel Finland, Frankrike och Storbritannien.

Därmed inte sagt att kärnkraften är den enda källan till koldioxidfri energi som Sverige behöver i framtiden. Vindkraft är ett viktigt, om än ganska dyrt komplement som dessutom kräver reservkraft. SCA är för övrigt det skogsföretag som i samarbete med norska Statkraft gör de största investeringarna på vindkraftområdet för att ta ansvar för den koldioxidfri energiförsörjning. Men ska Sverige klara både klimatet och den ekonomiska krisen räcker det inte med vindkraft utan landet behöver bygga ny kärnkraft i en omfattning som minst motsvarar de reaktorer som kommer att behöva stängas om 10 till 15 år.

Jag har svårt att se att det är något annat än närmast fundamentalistiskt kärnkraftsmotstånd som driver Bryntse. Jag respekterar förstås Bryntses uppfattningar, men när man föreslår ideologiskt renläriga men samhällsekonomiskt katastrofala lösningar på vår tids största globala utmaningar - klimathotet och den ekonomiska krisen - bör man komma ihåg att det är riktiga människor som drabbas. Det är på riktigt när industrier tvingas slå igen, människor blir arbetslösa och dyra koldioxidfria energikällor måste subventioneras med skattemedel.

Kenneth Eriksson
Läs mer om