Krönika
Under åren vi Socialdemokrater varit i opposition har jag på min fritid engagerat mig i idrotten. Jag har varit ordförande för P18 IK fotboll och jag har suttit med i Wisby Ridklubbs styrelse. WRK är min egen moderklubb där jag fostrades in i idrotten. P18 var mina döttrars förening. När de var barn och yngre spelade de där och även då var mitt engagemang i föreningen stort. Idrottens alla föreningar är helt beroende av ideella krafter, ofta föräldrar och ledare. Det är fantastisk verksamhet som bedrivs i våra föreningar, varje dag och över hela ön. Idrottens verksamhet ger barn och unga en rik fritid fylld av rörelse, kompisar, ansvar och glädje. Den ger barn och unga extra vuxna i sin vardag. Samtidigt växer skaran barn och unga som inte idrottar eller deltar i föreningsliv. Fler rör sig inte och pandemin har spätt på det. Fler väljer i dag också annan form av rörelse, utanför lagsport.
Alliansens år av ledarskap har på många vis varit en besvikelse för idrotten. Det långsiktiga utvecklingsarbetet har fått stå tillbaka. För att få till en mer stabil, rättvis och långsiktig fördelning av medel till föreningar behövs anläggningsstrategin och fritidspolitiska programmet. En mandatperiod har gått och fortfarande finns de inte på plats. Det är för dåligt. Arbetet med det långsiktiga har fått stå tillbaka för att Alliansen och SD istället vill upphandla driften av badhus. Det är ett svek.
Det är också ett svek att Alliansen och SD inte ser skejtparken som viktig. Vi sa före valet 2018 att vi vill bygga skejtparken på A7 ihop med skejtarna. Då påstod sig även Alliansen positiv. Det var uppenbarligen inte sant. Nu vet vi att Karl-Johan Boberg som ordförande i Tekniska nämnden säger nej till skejtpark på A7. Vi säger ja. Rörelse och idrott är inte bara planer och hallar. Det är också platser för rörelse och spontanidrott. Det är vårt ansvar att skapa sådana.
Ersättning till idrottsföreningar måste höjas, men det behöver också bli rättvist och jämställt. Region Gotland måste bli bättre på att se deras värdefulla arbete och kroka arm med idrotten. I dag fördelas inte stöd och bidrag utifrån en tydlig princip. Avtal som finns för skötsel av anläggningar ser helt olika ut. Avtalen hänger inte ihop med sådant som antal medlemmar, verksamma träningstimmar, hur många barn och unga man når varje vecka eller fördelning mellan pojkar och flickor.
Tillsammans behöver vi utveckla anläggningar som Region Gotland äger men föreningar sköter. Den förening som i dag driver verksamhet på en av Region Gotland ägd anläggning kan inte investera och på det viset utveckla anläggningen. Här behöver vi hitta fler vägar som är tydliga för föreningarna. Idrotten på Gotland behöver också stärkas i sin grundfinansiering. LOK-stöd, investeringsstöd, verksamhetsstöd, arrangemangsstöd som följer med kostnadsutvecklingen i samhället kommer bidra till mer stabila förutsättningar. Det gynnar barn och unga och bidrar till rikare fritid såväl som förbättrad folkhälsa.
Meit Fohlin (S), oppositionsråd