Vilken blir din viktigaste insats för jämställdheten

Att dela på hushållsarbetet är ett sätt att öka jämställdheten

Att dela på hushållsarbetet är ett sätt att öka jämställdheten

Foto: Erik Simander/TT

Jämställdhet2023-03-07 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Krönika

I morgon är det Internationella Kvinnodagen. Vad har uppnåtts sedan förra året? Det är lätt att bli nedstämd sett till utvecklingen i Sverige och världen, men jämfört med för bara hundra år sedan finns det ändå anledning att hoppas, och fortsätta sträva mot reformer och konkret förändring.

Som väljare kan du välja jämställdhet var fjärde år, då kan du rösta på partier som utöver varvade listor, även arbetar aktivt för lika villkor för kvinnor och män, flickor och pojkar. Partier som har en historia av kvinno- och rösträttskamp, men också idag prioriterar insatser för en mer jämställd värld eftersom jämställdhet ju inte är uppnådd, vare sig i Sverige eller andra delar av världen.  

I din vardag kan du också välja jämställdhet, och lägga grunden för en mer jämställd morgondag. Är du ogift, men lever i en relation du trivs i, gift dig! Det kan kännas avlägset, men är en genuin kärlekshandling, och borgar för rättvisa och jämställdhet den dag ni av någon anledning inte längre vandrar sida vid sida. Du som är förälder, dela på föräldraledigheten, främst för att ett barn behöver båda sina föräldrar, men också för att uttaget av föräldraledighet påverkar din ställning på arbetsmarknaden, och sedermera din pension. Du som är hemma med barn, bör också be din partner att föra över premiepensionrätten, för att kompensera bortfall. 

Kvinnors och mäns löner är inte lika, och kvinnor slås ut från arbetsmarknaden i förtid i högre grad än män. Det kan ingen ensam ändra på, men samling ger styrka. Om du inte redan är fackligt organiserad, lös medlemskap i dag! De fackliga organisationerna är en fenomenal maktfaktor i kampen för en mer jämställd arbetsmarknad och jämställda löner och pensioner. 

Om vi ska prata om något riktigt tråkigt och ojämställt, så är det monumentalt många fler kvinnor än män som dör eller skadas av våld i nära relationer. Det måste vi orka prata om, men framför allt, göra något åt. Det kräver att kvinnor och män anmäler, ställer frågan, griper in, men kanske framför allt det som Håkan Ericsson (S) och Håkan Onsjö (M) så förtjänstfullt talade om på senaste regionfullmäktige, att förändra mansrollen i grunden. Hur vedervärdigt det är som välfungerande man att klumpas ihop med män som våldtar, slår och förnedrar. För det är ju så bevänt att jämställdheten kräver att män och kvinnor tar plats på lika villkor. Det medför att män måste ändra på sig i vissa avseenden, kvinnor i andra. Det krävs två för att dansa tango, och i en jämställd värld är kvinnor och män varandras likar. Varken mer eller mindre. Vilken blir din viktigaste insats för jämställdheten, i dag och alla andra dagar? 

Hanna Westerén (S), riksdagsledamot

Gotlands Folkblad

Krönikan är publicerad på Gotlands Folkblads ledarsida. Åsikterna är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis ledarsidans hållning.